Kas piisav D-vitamiini tase aitab ennetada rasva ladestumist kõhule?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südame tervisele mõjub kõige halvemini kõhurasv.
Südame tervisele mõjub kõige halvemini kõhurasv. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Kõige rohkem teatakse D-vitamiini kui kaltsiumi taseme reguleerijat kehas, mis tugevdab luid ning aitab vältida luude nõrgenemist põhjustavaid haigusi. Kuid D-vitamiinil on ka teisi olulisi mõjutegureid.

Ühes hiljuti läbi viidud uuringus kontrolliti varem täheldatud seost rasvumise ja madalama D-vitamiini taseme vahel, keskendudes eelkõige erinevat tüüpi keharasva võimalikule koostoimele D-vitamiiniga, vahendas Terviseuudiste portaal.

Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul oli liigse kõhurasva olemasolu seotud madalama D-vitamiini tasemega: «Tugev seos kõhurasva koguse suurenemise ja madalama D-vitamiini taseme vahel viitab, et suurema vööümbermõõduga inimestel esineb suurem vitamiinipuuduse väljakujunemise risk ning nad peaksid laskma oma D-vitamiini taset kontrollida.»

Siiski ei õnnestunud uuringu käigus välja selgitada, kas D-vitamiini puudus põhjustab rasva ladestumist kõhupiirkonda või aitab kõhurasv mingil viisil kaasa D-vitamiini puuduse tekkele. Teadlaste sõnul püütakse tulevastes uuringutes selle seose põhjus ja mõju kindlaks teha.

Loe pikemalt Terviseuudistest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles