Mida teeb valuvaigisti ja alkoholi koos tarbimine maksale?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol, suitsud ja tabletid.
Alkohol, suitsud ja tabletid. Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Paratsetamooli ja alkoholi koos tarbimine pole alati ohutu. Kuid millised on riskid ja millal on see ohtlik?

Kombinatsioonis alkoholiga võib paratsetamool põhjustada kõrvalmõjusid ja tõsiseid maksakahjustusi, vahendab Terviseuudiste portaal. See võib juhtuda, kui seda ravimit tarbivad liigses koguses inimesed, kes joovad seejuures regulaarselt alkoholi ja kellel esineb alkoholism.

Samas on Suurbritannia riikliku terviseameti (NHS) andmete kohaselt selle valuvaigisti võtmise ajal väikeste alkoholikoguste tarbimine ohutu.

Võimalike paratsetamooli ja alkoholi samaaegse tarbimise kõrvalmõjude hulka kuuluvad kõhuvaevused, veritsus ja haavandid, maksakahjustus, südame pekslemine. Tootjate praeguste soovituste kohaselt peaksid inimesed, kes tarbivad rohkem kui kolm alkohoolse joogi ühikut päevas, pidama enne paratsetamooli võtmist nõu arstiga.

Miks on see ohtlik?

Paratsetamool võib põhjustada maksakahjustusi, mida nimetatakse paratsetamooli põhjustatud hepatotoksilisuseks. See toksiline toime on kõige levinum ägeda maksapuudulikkuse põhjus USAs. Igal aastal paigutatakse seal haiglasse ligikaudu 30 000 patsienti, kes vajavad selle haiguse tõttu ravi.

Maksakahjustus tuleneb viisist, kuidas organism paratsetamooli lagundab. Kui inimene võtab paratsetamooli, lagundavad maksaensüümid enamiku sellest ravimist. Seejärel väljastab keha jäägid uriinis, neerude kaudu või sapiga.

Seedimisprotsessis muudetakse ligikaudu 5–10 protsenti paratsetamoolist toksiiniks nimega NAPQI. Maks toodab selle toksiini eemaldamiseks antioksüdanti glutatiooni, mida on maksas piiratud koguses. Kui organism saab paratsetamooli ettenähtud annusest rohkem, koormatakse maks üle suurema NAPQI toksiini kogusega.

Elund jääb selle lagundamisega hätta ning seetõttu ongi paratsetamooli üleannustamine ohtlik.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles