Raseduse katkemine võib viidata südamehaiguste kõrgele riskile tulevikus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu autorid ei soovi kaotusvalule lisada veel stressielementi tervise pärast, aga loodavad tõsta teadlikkust, et naised saaksid hakata oma tervisele õigel ajal tähelepanu pöörama.
Uuringu autorid ei soovi kaotusvalule lisada veel stressielementi tervise pärast, aga loodavad tõsta teadlikkust, et naised saaksid hakata oma tervisele õigel ajal tähelepanu pöörama. Foto: PantherMedia/Scanpix

Naised, kel on rasedus katkenud ja kel pole järelkasvu, on hilisemas elus suuremas südamehaiguste, sealhulgas infarkti ja insuldi ohus kui ühe või kahe lapse emad.

Ainuüksi Ühendkuningriikides sureb infarkti tõttu igal aastal ligikaudu 28 000 naist, ligi 20 000 insuldi tagajärjel. Naiste südamehaiguste põhjuste välja selgitamine on sestap teadurite pidevas huviorbiidis.

30 aastat väldanud uuringus selgus, et vähemalt ühe raseduse katkemise läbi elanud naised, kes polnud ka hiljem järelkasvu saanud, said 64 protsendi võrra kõrgema tõenäosusega südamehaiguse, vahendab News Medical. Neid ohustas näiteks 46 protsendi võrra suurem südamepuudulikkuse oht. Naistel, kes olid ilmale toonud viis või rohkem last, oli tõsise infarkti saamise oht 38 protsendi võrra kõrgem kui vaid paar last sünnitanutel. Seda vaatamata imetamise perioodi pikkusele. Paljud rasedused ja sünnitused kutsuvad kehas esile jäädavad muutused, sealhulgas mõjutab see kaalu ja kolesterooli taseme tõusu, mis juba iseenesest kergitab ohtu oluliselt.

Miks raseduse katkemise läbi elanud ja seni lastetud on südamehaigustele haavatavamad, on teadlaste sõnul samuti seletus. Nimelt võib raseduse katkemine olla juba esineva probleemse tervisliku seisundi tulemus, mis aegamööda muutub üha halvemaks. Nurisünnituste ja südameheiguste vahel võib olla mitu seost, kaasa arvatud immuunsüsteemi häired, kroonilised haigused ja veresoonte sisemiste seinte ebanormaalne toimimine.

Uuringu eesmärk ei ole autorite sõnul niigi valuse kaotuse läbi elanud naistele lisanduvalt stressi valmistada, vaid varustada nad informatsiooniga, millelel tähelepanu pööramine võib aidata ennetada erinevate terviseseisundite süvenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles