Õhtune tegevus, mis lööb unetsükli tõsiselt sassi

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Helesinine vilkuv ekraanike pihkude vahel või mugavalt sülle sätitud rüperaal – tehnoloogiliste seadmete vaatamine pöörab unerütmid pea peale. Uuringutes on selgunud, et valgustundlikud rakud silmas võivad kokkupuutel ereda valgusega programmeerida ümber sisemise kella.

Inimesel on sisemine kell, mis reguleerib ärkveloleku- ja uneaega. Kui see ei tööta korralikult, võivad tulemuseks olla tõsised terviseprobleemid, nagu vähk, insuliini resistentsus, ülekaalulisus, vaimsete võimete alanemine, rääkimata pidevast väsimusest, kirjutab Medical News Today.

Kuna oleme ümbritsetud kunstlikust valgusest, võivad välised valgusallikad loomulikud rütmid segi lüüa. Kandvat rolli mängivad siin heledate ekraanidega arvutid ja nutitelefonid, mida inimestel on saanud kombeks silmitseda hiliste õhtutundideni. Selle tulemusel ei mõista keha end ette valmistada ja üle viia korrektsele unerežiimile, mis tagaks korralikult välja puhanud vaimu ja füüsise.

Värsked uurimused on jõudnud jälile, kuidas silma võrkkestas olevad valgustundlikud rakud annavad ajule edasi signaale, mis mõjutavad bioloogilisi mehhanisme. Seda aitab teha rakkudes olev valk melanopsiin. Mida rohkem valgust silmadele langeb, seda enam seda toodetakse. Melanopsiin hoiab töös valgusoludest teavitamise mehhanismi. Selle kaudu levivad signaalid pidevalt ajju, mis kasutab informatsiooni, et reguleerida une, valmisoleku ja teadvusseisundeid.

Sügava ja keha värskendava une tarvis loobu hilisõhtusest arvuti või nutitelefoni kasutamisest – kuula hoopis näiteks rahulikku muusikat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles