Kolm viisi, kuidas diabeet silmade tervist ohustab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet võib põhjustada hägustunud nägemist.
Diabeet võib põhjustada hägustunud nägemist. Foto: Frank Pflügler / PantherMedia / Frank Pflügler

Häiritud insuliinitootmine mõjutab tervet keha, sealhulgas ka silmi, mistõttu on mitme silmahaiguse risk diabeetikutel suurem. 

Kui diabeet jääb ravimata, võivad tekkida tõsised terviseprobleemid, mille hulgas kolm silmadega seotud sümptomit, vahendab portaal Express.

Esimest tüüpi diabeedi puhul ründab ja hävitab keha immuunsussüsteem insuliini tootvaid rakke. Teist tüüpi diabeedi puhul ei tooda keha piisavalt insuliini või keharakud ei reageeri veresuhkru taset kontrollivale hormoonile.

Hallkae

Diabeet on üks põhilisi katarakti ehk hallkae tekkimise põhjuseid. Kuigi selle seosed ei ole veel täielikult mõistetavad, on diabeediga inimestel statistiliselt 60 protsenti suurem risk hallkae tekkimiseks.

Glaukoom

Diabeetiline retinopaatia esineb siis, kui veresuhkru taseme muutumine mõjutavad võrkkesta veresooni. Selle haigusega inimestel on leitud ka suurem glaukoomiriski. Häired verevarustuses blokeerivad suurendavad silma siserõhku ning võib tekkida nägemisnärvi kahjustus. Glaukoomi sümptomite hulgas on nägemise kadumine, hägustunud nägemine ja silmade valu.

Hägune nägemine

Kõrge veresuhkru tase, mis diabeediga kaasneb võib põhjustada silmaläätse paistetust ja ajutiselt hägustunud nägemist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles