Põhjanaabrid elavad leetritepuhangu vallandumise hirmus (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Panther Media/Scanpix

Lääne-Soomes diagnoositi neljapäeval eelkooliealisel lapsel leetrid. Piirkondlik arst julgeb oletada, et nakkus võib seal kergesti laiema elanikkonna hulgas levida.

Uudis Pohjanmaa piirkonnas leetritesse haigestunud lapsest levis kiiresti ning Jakobstadi linnas tegutsev perearst Markus Granholm polnud üllatunud, kirjutab Yle. Ta oli juba aastaid rõhutanud, et kui vaktsineerimisega hõlmatus Lääne-Soomes lähiajal ei suurene, on nakkushaiguste, sealhulgas leetrite puhang kerge tekkima. «Seda oli oodata juba aastaid, ja nüüd see lõpuks juhtus,» nentis arst. Ka Soome terviseamet väljastas piirkonnas leetritepuhangu hoiatuse.

Üks diagnoositud leetrite juhtum ei tähenda küll automaatselt haiguspuhangu vallandumist, kuid kuna tegu on väga nakkusohtliku tõvega ning arvatakse, et haigestunud lapsega võis kokku puutuda suisa 300 inimest, on Granholm üsna kindel ka peagi järgmiste haigusjuhtude avaldumises. «Kui uusi haigusjuhte hiljemalt jõuludeks ei diagnoosita, võib oletada, et puhanguoht on möödas. Arvan, et suurem üllatus on siiski see, kui paari nädala jooksul ei ilmne uusi haigestumisi,» märkis arst.

Haigestunud laps elab Soomes Luoto piirkonnas, kus on riigis kõrgeim leetrite vastu vaktsineerimata inimeste osakaal. Piirkonnas on suur lestadiuslaste kogukond. Vahetult enne diagnoosi saamist käis laps lestadiuslaste Risohälli palvetoas, mistõttu on alust arvata, et ta võis sinna endast maha jätta ka nakkuse.

Kohaliku perearsti sõnul on madala vaktsineerituse probleem piirkonnas kestnud juba aastaid. Kõige hullem oli tema sõnul seis umbes kuue aasta eest, mil kaks pereema aitasid oma blogi sissekannetega kaasa vaktsineerimisvastasuse levikule, sest paljud inimesed keeldusid siis vaktsiinist. Luotos on leetrite vastu vaktsineerimise määr hetkel 75 protsendi ligi, samas kui kindlat kaitset puhangute ärahoidmiseks pakuks vähemalt 95 protsendi suurune hõlmatus.

Granholm avaldas lootust, et lapse haigestumine utsitab vähemalt nüüd inimesi vaktsiini tegema. Nädalavahetusega ongi juba üle saja inimese kiirustanud end vaktsineerima, mis on perearsti sõnul samm õiges suunas. «Kui saaksime vaktsineerimisega hõlmatuse 95 protsendini, siis ei kujutaks üksikud vaktsineerimata pered endast ülejäänud elanikkonnale nii suurt ohtu,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles