Skulptor kasutas 15 aastat materjali, mis teda salaja mürgitas

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gillian Genser kasutas skulptuuri loomiseks Kanada atlandirannikult pärit siniseid rannakarpe, mida ta ostis lahtiselt Toronto Chinatownist.
Gillian Genser kasutas skulptuuri loomiseks Kanada atlandirannikult pärit siniseid rannakarpe, mida ta ostis lahtiselt Toronto Chinatownist. Foto: Kuvatõmmis portaalist Toronto Life

Kanada skulptor kasutas 15 aastat oma teoste loomiseks sinise rannakarbi kodasid ning sai enda teadmata mürgistuse.

Kui Torontost pärit Gillian Genseri tervis hakkas 2013. aastal halvenema, polnud tal õrna aimugi, millest halb enesetunne tuli. Selgus, et põhjuseks oli materjal, millest ta skulptuure valmistas, vahendab Live Science.

Süüdlaseks olid raskemetallid, sealhulgas arseen ja plii, mida karpides leidub. Genser kirjutas oma kogemustest portaalis Toronto Life avaldatud essees, kus kirjeldab oma sümptomite avaldumist. Kõik algas rahutuse, peavalude ja oksendamisega, mis süvenes kuulmise kaotamisega ühest kõrvast ja probleemideni lühiajalise mäluga. Arstidel võttis kaks aastat, et jõuda jälile raskemetallide mürgistuseni.

Genseri sõnul viis diagnoosini tema käik Kuninglikkusse Ontario muuseumisse Torontos, kus selgrootute näituse kuraatoriga talle karpidesse kogunevatest mürkidest rääkis. Kemikaalid kuhjuvad karpidesse kuna loomad filtreerivad oma toitu veest, mistõttu peetakse neid heaks vee saastatuse näitajaks.

Kunstniku sõnul tulid tema kasutatud karbid tõenäoliselt tööstusjäätmetega saastatud veest. Peale 15 aastat rannakarpidega töötamist oli tema verre kogunenud rohkesti arseeni ja pliid, millest ta enda sõnul kunagi ei parane ning tal tuleb elada paljude erinevate haigusnähtudega. Siiski otsustas ta 2015. aatal lõpetada oma karpidest skulptuuri, mis kujutab piiblitegelast Aadamit.

Genseril kulus skulptuuri valmistamiseks 15 aastat. 
Genseril kulus skulptuuri valmistamiseks 15 aastat. Foto: Kuvatõmmis portaalis Toronto Life

Raskemetallide mürgistus tekib siis kui inimese kehasse koguneb liiga palju kahjulike metalle, mis on kantserogeensed või mürgised. Kui kemikaalide tase veres on kõrge, võivad raskemetallid asendada teatud mineraalide tööd kehaprotsessides ning kahjustada kesknärvisüsteemi, maksa, neerusid, nahka, luid ja hambaid. Olenevalt metallist võivad sümptomid varieeruda. Nii arseeni kui ka plii mürgistus võib tekitada eluohtlikke haigusnähte. Arseen võib tekitada peavalu, unisust ning seedeprobleeme. Plii mürgistus võib tekitada kõrget vererõhku, lihasnõrkust ja närvivalu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles