Pokémon Go'd mängides metroorööbastele kukkunud poisi jalg amputeeriti

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokemon Go mäng.
Pokemon Go mäng. Foto: MARIANA BAZO / REUTERS

Pokémon Go mängust haaratud noormees maksis kõrge hinna selle eest, et kõige erilisemad tegelased kinni püüda – tema parem jalg amputeeriti metroorööbastele kukkumise järel.

Noormees kõndis mängu mängides hajameelselt metroos ringi ning kukkus elektripinge all olevatele metroorööbastele, vahendas Daily Mail. Ta kukkus kõhuli ning sai raskeid kolmanda ja neljanda astme põletusi nii jalgadele, kätele, rinnale kui ka lõuale. Ta pidi läbima mitu operatsiooni naha ja kudede taastamiseks.

Noormees toimetati pärast õnnetust kiiresti Wiltshire’i Salisbury haigla EMOsse. Tema keha katsid seitsme protsendi ulatuses rasked põletushaavad, mis olid läbistanud naha ning jõudnud juba lihastesse ja kudedesse. Elektripinge tekitatud põletushaavad olid kahjustanud ka osa närve – närvid tema paremas jalad olid hävinud ning jalg muutus liikumatuks. Mees toimetati kiirelt operatsioonisaali, kus arstid asusid kahjustunud ja põlenud kudede kallal tööle. Kahe päeva pärast toimus uus operatsioon, kus arstid tegid otsuse patsiendi parem jalg ülaltpoolt põlve amputeerida, sest sealsed koed olid hakanud juba mädanema.

«Jäseme päästmine sellel patsiendil polnud võimalik. Paraku läheb ka tema taastusravi pikas perspektiivis kalliks maksma,» kirjutas dr Kai Yuen Wong juhtumi kohta meditsiiniajakirjas BMJ Case Reports. Ta märkis, et taolised elektripingega seotud vigastused võivad kuni 73-protsendilise tõenäosusega tekitada ka ajukahjustuse.

Dr Wong pani südamele, et olulisem on siinkohal edastada sõnum, et aina rohkem inimesi paneb end telefoniga mängides teadlikult ohtu. Telefoni vaadatakse nii tänaval jalutades kui ka autoga sõites, mis paneb suurde ohtu kõik liiklejad. Tema sõnul on ühe uuringuga kindlaks tehtud, et inimesed märkavad ümbritsevat ohtu poole väiksema tõenäosusega, kui nad ringi liikudes telefoni näpivad.

Teise uuringu järgi on aga Pokémon Go mängimisega kaasnev hajameelsus viinud enam kui 150 000 liiklusõnnetuse ning 256 surmajuhtumini vaid 148 päeva jooksul pärast mängu väljalaskmist. Kuna kõigist väiksematest õnnetusjuhtumitest ei teatata, võib neid olla rohkemgi.

Foto: BMJ case reports
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles