Väldi kuumi jooke ja toite: nipid kurguvaluga võitlemisel (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurguvalu ei pruugi tunduda põhjus aja maha võtmiseks, kuid puhkus kiirendab paranemist.
Kurguvalu ei pruugi tunduda põhjus aja maha võtmiseks, kuid puhkus kiirendab paranemist. Foto: Erik Reis / PantherMedia / Scanpix

Valutavale kurgule on mahlajäätis hoopis parem kui põletavalt kuum tee ning haiguse ajal on uni olulisem kui kunagi varem. 

Valus kurk võib tulla viirushaigusest, kuid ka suitsetamisest. Lisaks kuivusele ja karedusele võib kurguvalu tekitada raskusi neelamisel, anda halva hingeõhu ja tekitada kerget köha ning paistes lümfisõlmi. Portaal The Sun toob välja nipid, millega kurguvalu leevendada.

1. Söö mahlajäätist

Külm mahlajää võib aidata kurguvalu leevendada. Kuna kurk on paistes ja põletikuline, siis aitab jää paistetus alandada ja valu leevendada.

2. Kurista soolveega

Sooja soolveega kuristamine parandab enesetunnet ja vähendab põletiku ohtu. Kuristamiseks peaks lahustama ühes tassis vees pool supilusikatäit soola. Ära siis unusta seda pärast välja sülitada.

3. Väldi teed ja kohvi

Võib tunduda, et soojad vedelikud ja toidud teevad valutavale kurgule head, kuid tees ja kohvis sisaldub kofeiin võid vedelikupuudust tekitada ning teha kurguvalu hullemaks. Kofeiinivaba tee, kuum vesi sidruni ja meega ning puljong on kasulikud, kuid neid tuleks juua leigelt. Supp ja puljong on eriti head, kui neelamisega on probleeme, sest nii saad kehale põletikuga võitlemiseks jaoks vajalikke toitaineid.

4. Joo kõvasti vett

Haigusega võideldes satub keha tõenäolisemalt vedelikupuudusesse. Kurgu niisutamine veega aitab seda ka kiiremini parandada.

5. Ära suitseta

Nagu ka eelnevalt mainitud, siis suitsetamine võib kurgu valutama panna. Seega tuleks kurguvaluga suitsetamist vältida, et kurk kiiremini paraneks. Ka keskkonna saastatus ja passiivne suitsetamine ei mõju kurguvalule hästi.

6. Varu kurgutablette

Apteekidest leiab küllaldaselt erinevaid kurgutablette, mis võivad olla valu leevendava toimega. Need sisaldavad toimeainet, mis teeb kurgu tuimaks, mis on eriti kasulik neelamisraskuste puhul. Kindlasti tasuks enne kurgutablettide söömist jälgida pakendi infolehte ning lubatud päevaseid koguseid.

7. Väldi külma

Külm õhk võib valutavat kurku ärritada ja valu hullemaks muuta. Õhuniiskuse suurendamine toas teeb aga hingamise valutava kurguga kergemaks. Lisaks võib proovida sooja auru hingamist või võtta sooja dušši.

8. Puhka

Nagu iga haigusega, aitab puhkus tõvega võidelda. Isegi kui tunned ennast enam-vähem teovõimelisena, peaksid võtma aega puhkuseks, et haigus hullemaks ei läheks. Keskmine täiskasvanu vajab 7-8 tunnist ööund ning veelgi olulisem on see siis, kui keha immuunsussüsteem ei ole korras.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles