Kas teadsid? Mida tugevam kloorihais, seda räpasem vesi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Scanpix

Tugevat kloorihaisu basseinis peetakse tihti märgiks, et vesi on tänu suurele hulgale keemiale väga puhas. Tegelikult on selle tugeva lõhna põhjus hoopis eemaletõukavam.

Reaalsuses on nii, et mida tugevam kloorihais, seda mustem on basseinis olev vesi – võimalik, et keegi on sinna isegi pissinud.

On olemas vaba kloor ja seotud kloor. Vaba kloor on see, mida algselt vette lisatakse ja mis ei ole veel reageerinud vees leiduvate orgaaniliste ainetega. Seotud kloor on see, mis on reageerinud vees olevate ammooniumiühenditega, mis omakorda tekivad näiteks higist, uriinist, surnud naharakkudest, bakteritest ja kreemidest. Seotud kloori nimetatakse ka klooramiiniks ja see tekitabki kloorihaisu, mis ekslikult arvatakse olevat tingitud liigsest kloorist.

Klooramiinid põhjustavad silmade, naha ja hingamisteede ärritusi ning seetõttu ongi oluline, et inimesed ennast enne vette minekut korralikult peseksid. Mida puhtamad on inimesed, seda puhtam ja haisuvabam on vesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles