Naine kaotas peale kontaktläätsedega duši all käimist silma

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine nakatus ohtliku bakteriga kontaktläätsedega dušši all käies.
Naine nakatus ohtliku bakteriga kontaktläätsedega dušši all käies. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Naine käis puhkusel olles kontaktläätsedega duši all ning sai veest bakteri, mis viis lõpuks silma eemaldamiseni. 

Belgia naine väidab, et kaotas oma parema silma peale seda kui käis kontaktläätsedega duši all. Haruldase ja tõsise silmapõletiku tekitas parasiit, vahendab Fox News.

Petra van Kalmthout ütles hiljuti portaalile Daily Mail, et haiguse põhjustanud intsident juhtus kolm aastat tagasi puhkusel olles. Ta nakatus Acanthamoeba bakteriga, mistõttu tekkis naisel keratiit. See on haruldane, kuid tõsine silmahaigus, mis võib lõppeda nägemise halvenemise ja pimedaks jäämisega. Alguses ei esinenud naisel ühtegi sümptomit, kuid päevi hiljem muutu ta silm punaseks ja valulikuks.

Kuna silm hakkas samal õhtul pisut valutama, võttis ta kontaktläätse silmast ja viskas selle minema. Järgmisel päeval oli ta silm punane ja isegi rohkem valus. Valu pani van Kalmthouti abi otsima ning arstid avastasid naise parema silma sarvkestas parasiidi. Acanthamoeba keratiit esineb enim kontaktläätsede kandjatel. Suurema riski all on need, kes läätsedega ujuvad ja duši all käivad. Bakterit võib leida kraaniveest, ujumisbasseinidest ja isegi õhukonditsioneeridest või kätekuivatitest. Haiguse ennetamiseks soovitatakse kontaktläätsed duši alla, ujuma või vanni minnes ära võtta.

Infektsioon võib tekitada silmavalu ja punetust, hägustunud nägemist ja tunnet, nagu midagi oleks silmas. Naine vabanes valust alles siis, kui tal silm eemaldati, rääkis ta väljaandele. Van Kalmthout kandis kolm aastat silmaklappi, kuni ta sai proteessilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles