See lihtne mõtteviis võib tagada järjepideva kaalulanguse

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieet ei pea tähendama ühekülgset toitumist.
Dieet ei pea tähendama ühekülgset toitumist. Foto: Doreen Salcher/PantherMedia / Doreen Salcher

Osa sportlasi kasutab visualiseerimise tehnikat, et eelseisvateks võistlusteks end vaimselt valmis panna. Mantra «kui seda näed, suudad ka selle saavutada» võib toimida ka kaalukaotuse puhul, selgus äsja meditsiiniajakirjas International Journal of Obesity avaldatud uuringust.

Suurbritannia Plymouthi Ülikooli teadlased jagasid 141 ülekaalulist täiskasvanud kahte gruppi, vahendas MyFitnessPal spordiblogi. Üks grupp õppis motiveeriva intervjueerimise tehnikat, mis hõlmas koostööd nõustajaga, kes toetas neid oma harjumuste muutmisel. Teine grupp astus sammu edasi ning õppis ära funktsionaalse kujutlemise tehnika (FIT). «FIT kasutab mõttelisi kujutlusi ja visualiseerimist, et tugevdada motivatsiooni ning tõsta enesekindlust,» selgitas uuringu kaasautor Jackie Andrade. See tehnika põhineb teoorial, et mõtteline kujutluspilt omab rohkem emotsionaalset kaalukust kui muu mõtteviis. Kui selge pilt soovitud tulemusest on silme ees, siis võib seega ka kaalulangetuse teekond kergem näida.

Kuue kuu pärast selgus kontrollkaalumisel, et FIT tehnika järgijad olid kaotanud keskmiselt neli kilo. Seevastu teine grupp oli kaotanud keskmiselt vaid 2,2 kilo. Kui hiljem uuesti kuue kuu möödudes kohtuti, oli FIT grupp kaotanud kaalust veel keskmiselt üle kahe kilo, teine grupp oli aga veidi kaalus juurdegi võtnud.  See viitab sellele, et eesmärkide paikaseadmine ning ideaalkeha visualiseerimine hoidis FIT grupi paremini rajal ning tagas püsiva kaalulanguse.

«FIT suurendab soovi kehakaalu tervisliku toitumise ja treeninguga kaotada, sest õpetab kasutama visualiseerivaid tehnikaid, mis hoiavad inimese motivatsiooni üleval,» sõnas Andrade. Uuringutega on samuti leitud, et visualiseerimise tehnika võib isegi aidata isusid taltsutada, suurendada puu-ja köögiviljade tarbimist ning suunata kaalulangetuskava järjepidevalt järgima.

«Visualiseerimist on peetud efektiivseks eesmärgipõhise käitumise tagamisel. Kui inimene kasutab ära oma visualiseerimise võimet, aitab see justkui tema kavatsusi tegudeks teisendada – näiteks kui söön väiksemaid portsjone, siis viib see pikemas perspektiivis soovitud kaalukaotuseni,» lisas psühholoogiaprofessor Barbel Knauper.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles