Veel jõuad: 100 000 geenidoonori piir hakkab täituma

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenidoonor peab andma vereproovi, et varamusse panustada.
Geenidoonor peab andma vereproovi, et varamusse panustada. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Aprillis käima lükatud projekt koguda EV 100 juubeliaastal 100 000 uut geenidoonorit on detsembrikuuga lõppemas - lootust on, et see arv geenidoonoreid saadaksegi kokku. 

Geenivaramu teabejuhi Annely Alliku kinnitusel on tänaseks Geenivaramusse laekunud juba ligi 88 000 inimese vereproovid. Geenivaramu kutsub üles kõiki inimesi, kel on mõttes tänavu geenidoonoriks hakata, tegema seda nüüd ja praegu ning mitte jätma seda kiirete aastalõpu toimetuste vahele. 

«Pealegi on pühade ajal verevõtukohtade lahtiolekuajad väga piiratud - meie robotid võivad küll ööpäevaringselt töötada, kuid tahaksime oma tublidele laborantidele, kes viimastel nädalatel ja kuudel pikki päevi on teinud, et kõik need igal nädalal tuhandetes saabuvad vereproovid vastu saaksid võetud, lõpuks ometi pisut puhkust lubada,» lisas Allik.

Kes soovib geeniproovi kiirelt anda jõuluostude tegemise tuhinas, saab seda teha valitud Apotheka apteekides. Apotheka esindaja, proviisor Mari Krassi sõnul on apteegid on septembri keskpaigast tänaseni kokku kogunud 18 249 geenidoonori proovi.

«Viimastel nädalatel on kõige enam proove kogunud Pärnu Port Arturi Apotheka. Kui aga kogu proovide kogumise perioodi vaadata, siis on kõige enam proove kogunud Tartu Lõunakeskuse Apotheka. See apteek on ka kõige pikemalt projektis kaasa teinud, alustas kohe septembrist ning pausi pole sisse tekkinud,» märkis ta.

Loe veel: 

Mida tehakse geeniprooviga?

Kõikide uute geenidoonorite verest eraldatakse DNA ning teostatakse selle genotüpiseerimine ehk kõigile koostatakse personaalsed geenikaardid. Edaspidi on kavas välja töötada geneetiliste riskide raportid  ja luua võimalused nende kasutamiseks meditsiinisüsteemis.

Milleks on geenidoonorlus vajalik?

Geenidoonoritel, kes on liitunud enne 2017. aastat, on juba praegu võimalik osaleda teadusprojektides, kus vahendatakse personaalset tagasisidet selleks soovi avaldanud inimestele. Inimeste huvi projektide vastu on olnud tohutu, järjekorda on registreerunud üle tuhande inimese. See näitab ilmekalt, et inimesed on geeniinfost huvitatud ja ootused uute riiklike projektide suhtes, mis aitavad viia geeniinfo meditsiinisüsteemi ja muuta see kättesaadavaks nii inimestele kui ka nende nõusolekul arstidele, on samuti suured.

Inimestel tuleks aga varuda personaalse tagasiside saamiseks paar aastat kannatust, sest uute lahenduste väljatöötamine selleks, et geeniinfo jõuaks meditsiinisüsteemi, alles käib.

Mis see maksab?

Geenivaramuga liitumine on tasuta ja aega vere loovutamiseks eelnevalt broneerida ei ole tarvis.

Allikas: Annely Allik, Geenivaramu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles