Liiga kaua magamine teeb südamele samavõrra kahju kui vähene uni (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magad liiga palju? see võib olla probleem
Magad liiga palju? see võib olla probleem Foto: Milan Vasicek / PantherMedia / Milan Vasicek

Rohkem kui kaheksa tundi ööpäevas on südamele kahjulik ning mida rohkem üleliigseid unetunde lisandub, seda suurem on risk varaseks surmaks, leidis ülemaailmne uuring. 

Ööpäevas magatud aeg, sealhulgas päevased uinakud, võivad näidata südamehaiguse ja varase surma riski suurust. Järeldus tehti kolmapäeval avaldatud uuringus, kus osales 116 000 inimest seitsmest maailma piirkonnast, vahendab Market Watch

Vastupidiselt arvamusele, et inimesed peaksid alati pigem rohkem kui vähem magama, leidis uuring, et rohkem kui 6–8 tundi und ööpäevas seostus suurema surmariski või südame-, veresoonte- ja ajuhaiguste riskiga.

Võrreldes nendega, kes magasid soovitusliku aja, oli 8–9 tundi maganud inimestel 5 protsenti suurem risk nendesse haigustesse surra. 9–10 tundi maganutel oli 17 protsenti suurem haigusrisk ning üle 10 tunni ööpäevas magajatel 41 protsenti suurem haigusrisk.

Uuringust tulnud hea uudis oli see, et päevane magamine aitas vähem kui kuus tundi magavatel inimestel unevajaduse täita ning vähendas nende riski magamatusega seotud haiguste tekkeks. Uuringu tegijate sõnul on südamele kõige kasulikum magada 6–8 tundi ööpäevas.

Uuringus vaadeldud inimesed olid vanuses 35–70 eluaastat, pärit 21 riigist ning erineva sissetulekuga. Kaheksa-aastase uuringuperioodi jooksul suri 4381 inimest ning 4365 neist kannatas tõsise südame- ja veresoonkonna probleemi käes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles