Nakkab veest? Külaelanikes külvab hirmu järv, millest avastati HIV viirusega nakatunud surnukeha

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud ei taha juua ega ka muuks kasutada vett, kus lebanud HIV viirusega nakatunu surnukeha.
Kohalikud ei taha juua ega ka muuks kasutada vett, kus lebanud HIV viirusega nakatunu surnukeha. Foto: PantherMedia/Scanpix

India ametivõimud on asunud tühjendama järve Karnatka külas, vaigistamaks kohalike elanike hirme, et vesi on nakkusohtlik pärast sealt HIV viirusega naise laiba avastamist.

HIV viirust antakse tavaliselt edasi sugulisel teel, vere kaudu või nakatunud emalt raseduse ajal lapsele, samuti levib see imetades.

Ametivõimud kinnitasid külaelanikele, et lasevad vett testida, aga see ei rahustanud kohalikke karvavõrdki – nad nõudsid selle tühjendamist ja keeldusid tulemast isegi järve lähedusse, vahendab Reuters.

Järv on olnud peamine joogivee allikas rohkem kui tuhandele inimesele, kes piirkonnas elutsevad. Pärast järve tühjendamist täidetakse see värske veega lähedal asuvast kanalist.

Ekspertide sõnul ei levi AIDSi tekitav HIV viirus vee ega õhu kaudu, ka mitte joogi – ja sööginõusid jagades. Samuti ei ohusta nakatumine viirusekandja riietest ega tema järel tualetil istudes. HIV viirus ei suuda ka elus püsida pärast peremeesorganismi surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles