Lapseeas põetud põletikud võivad soodustada vaimsete häirete tekkimist (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad näevad juhendist, millal tervisekontrolli minna.
Vanemad näevad juhendist, millal tervisekontrolli minna. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Lapseeas põetud infektsioonid, näiteks bronhiit, võib suurendada hiljem vaimsete häirete tekkimise riski, leidis Taani uuring.

Esimene omataoline uuring kogus üle miljoni Taani lapse haiglaandmeid ja infot neile väljakirjutatud ravimite kohta ajavahemikus 1995–2012. Uurijad usuvad, et põletikud ja põletikulised reaktsioonid mõjutavad aju ja osalevad vaimsete häirete tekkimises, vahendab uudisteportaal NPR.   

Kuigi enamustel lastel oli esinenud mingit sorti infektsioone, siis vaid väiksel osal diagnoositi vaimne häire. Umbes neljal protsendil diagnoositi skisofreenia, aktiivsus- ja tähelepanuhäire, ärevus ja isiksusehäired. 5,2 protsendile nendest lastest kirjutati vaimse haiguse ravimiseks välja rohud. Uurimistulemused toetavad ideed, mille järgi põletikud mõjutavad vaimset tervist, tõenäoliselt immuunsussüsteemi kaudu.

Vaadates kõiki lapsi, kellel oli diagnoositud vaimse tervise häire, (väljaarvatud depressioon ja bipolaarne isiksusehäire), leiti, et põletiku tõttu haiglaravi vajanud lastel kujunes haigus välja 84 protsenti suurema tõenäosusega. Samuti kirjutati neile 42 protsenti rohkem välja vaimsele haigusele mõeldud ravimit.

Vähem tõsised põletikud, mida sai ravida ambulatoorselt ravimitega, suurendasid vaimse tervise häire diagnoosimise võimalust 40 protsenti ning 22 protsenti tõenäolisemalt kirjutati neile selleks välja ravimid.  

Leiti, et kõige suurem risk vaimse häire tekkeks oli kolm kuud peale põletiku läbipõdemist. Samuti tuli välja, et mida rohkem oli põletikke ja mida tõsisemad need olid, seda suurem oli ka risk vaimsele tervisele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles