Punasest lihast loobudes väheneb risk südamele juba kuu ajaga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring leidis, et tervisele ohtliku kemikaali tase tõuseb kolmekordseks vaid peale kuud aega punase liha söömist.
Uuring leidis, et tervisele ohtliku kemikaali tase tõuseb kolmekordseks vaid peale kuud aega punase liha söömist. Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia / Bernd Jürgens

Punase liha söömine ei tee tervisele suurt teenet. Õnneks on leitud, et punasest lihast loomudes on võimalik kahju tervisele heastada juba ühe kuuga.

Clevelandi tervisekeskuse teadlased leidsid, et regulaarne punase liha tarbimine võib tõsta südamehaigust tekitava kemikaali taset kehas rohkem kui kümme korda. Orgaanilise koostisosa nimi on trimetüülamiin-N-oksiid ehk TMAO ning selle kõrge risk seostub suurema infarkti, insuldi ja enneaegse surma riskiga, vahendab New York Post

Uuring leidis, et selle ohtliku kemikaali tase tõuseb kolmekordseks vaid peale kuud aega punase liha söömist. Võrreldes inimestega, kes sõid valget liha või taimetoitu, oli punase liha sööjatel kümme korda suurem risk südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkimiseks.

Uuringus osales 113 osalejat, kellele anti valguallikana, kas punast liha, valget liha või taimsetest allikatest pärinevaid valke. Peale kuud aega punase liha dieeti, leiti enamusel osalejatest kõrge TMAO tase uriinis ja veres. Keskmiselt suurenes kemikaali tase kolm korda, võrreldes teiste osalejatega, kes punast liha ei tarbinud. Küll aga tõusis mõnel katseisikul kemikaali tase kümme korda kõrgemaks.

Lõpetades punase liha dieedi, langesid TMAO näitajad kuu ajaga. Uurijate sõnul on see esimene uuring, mis näitab, kui efektiivselt neerud suudavad erinevaid koostisosi välja saata, olenevalt toidust, mida inimene sööb.

Algne uuring avaldati teadusajakirjas European Heart Journal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles