Uuringus leiti spordiala, millega tegelemine lisab elule kõige enam aastaid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad jälgisid tuhandete inimeste andmeid 25 aastase perioodi jooksul, sealhulgas, millise spordiga nad tegelesid ja millal surid.
Uurijad jälgisid tuhandete inimeste andmeid 25 aastase perioodi jooksul, sealhulgas, millise spordiga nad tegelesid ja millal surid. Foto: Thomas Lammeyer / PantherMedia / Thomas Lammeyer

Pikaealisusele mõjuvad kõige paremini spordialad, mida harrastatakse koos või millesse on kaasatud sotsiaalne pool, näiteks tennis. 

Taani uurijad leidsid, et tennisemängijate eluiga oli kõikide sportide harrastajatest pikim. Igasugune füüsiline aktiivsus on kasulik, kuid nagu viimasest uuringust selgus, siis ei anna iga spordiala võrdset tulu, vähemalt pikaealisusele, vahendab ABC

Uurijad vaatasid 9000 inimest 25 aasta jookusul. Kasutades Kopenhaageni pikaajalise südameuuringu andmeid, otsisid nad välja andmed selle kohta, mis spordiga osalejad tegelesid ja millal surid. Uurijate sõnul oli selgelt näha, et osad grupid surid kiiremini kui teised. Eluiga mõjutavad väga erinevad faktorid, nagu vanus, sugu, suitsetamine, sissetulek ja haridus ning teadlaste väitel võivad tennisemängijad olla jõukamad ning saavad endale paremat arstiabi lubada. Välistades need faktorid, jäid tulemused siiski samaks. Nii said uurijad analüüsida kaheksat spordiala: tennist, sulgpalli, jalgpalli, ujumist, sörkjooksu, võimlemist ja jõusaalis käimist.   

Tennise mängimine suurendas teadlaste väitel eluiga 9,7 aastat, sulgpall 6,2 ja jalgpall 4,7 aastat. Kõigil neid spordialasid ühendab see, et neid peab harrastama vähemalt kahekesi. Vähem lisasid eluaastaid sörkjooks, mis pikendas uuringu järgi elu 3,2 aasta võrra ja jõusaalis käimine, mis andis juurde 1,5 eluaastat. Need on spordialad, mida praktiseeritakse enamasti üksi. Tugevad sotsiaalsed sidemed panustavad teadlaste sõnul hea tervise hoidmisesse.

Kuna uuring põhines vaid vaatlusel, ei saa olla täiesti kindel, et tennis annab pikema eluea. Siiski soovitavad teadlased osaleda ka eakamatel inimestel nii sotsiaalses elus kui spordis. Treening ei pea olema meeskonnaala, et see oleks sotsiaalne ning ka erinevad rühmatreeningud või koos tehtud sport panustab inimese heaolusse. Kuigi võib olla käibel arvamus, et vananedes peaks inimene füüsilisest aktiivsusest tagasi tõmbuma, siis tegelikult näitavad tõendid, et inimesed peaks jääma nii tugeva treeningu juurde, kui nad suudavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles