Kas tasub trenni teha, kui lihased on alles valulikud? (1)

Maiken Mägi
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Paljud on kogenud tunnet, mil pärast treeningut on lihased pisut tundlikud ja valusad. Keha annab justkui signaali, et nüüd peaksid puhkama ja taastuma, ent kas see ikka on nii?

Valulike lihasgruppidega töötamine on tegelikkuses hea viis, kuidas lihaste tundlikkust vähendada, juhul kui kasutad kergeid raskusi või omaenda keharaskust, rääkis füsioterapeut William P. Kelley portaalile MyFitnessPal.

Kui teed ükskõik millist trenni, mis paneb lihased proovile, tekivad lihaskudedes mikrorebendid. See juhtub eriti siis, kui proovid uut tüüpi trenni, suurendad koormust, raskusi või treeningu kestvust – seega paned keha olukorda, milleks ta ei pruugi veel valmis olla. Lihased jäävad valusaks, kui neisse tekib seetõttu kerge põletik.

«Parim viis põletikulisuse vähendamiseks on lihased tööle panna,» soovitas Kelley. Enda liigutamine elavdab vereringet, aidates põletikutekitajad kehast välja viia ning valulikke lihaseid uute toitainete ja hapnikuga varustada. Kui lihastöö pole just meeletult valus, soovitab füsioterapeut taastumise kiirendamiseks teha rahulikus tempos harjutusi, mis kaasaks mitmeid suuri lihasgruppe. Head variandid on näiteks kükid, kätekõverdused, väljaasted.

«Kui kasutad raskusi, siis pigem kergeid. Kui eelistad kardiotreeningut, otsusta rattasõidu või jooksulindi kasuks. Või tee hoopis midagi lõbusat ja meelepärast – mängi jalgpalli, hokit jm. Lihaste tundlikkust aitavad leevendada ka madala intensiivsusega treeningud nagu jooga, pilates, kõndimine ja taastavad venitused,» lisas füsioterapeut.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles