4 märki, et kaotad treenides hoopis lihast, mitte rasva

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui oled treeningul omadega täiesti läbi, on keha asunud lihastest energiat ammutama.
Kui oled treeningul omadega täiesti läbi, on keha asunud lihastest energiat ammutama. Foto: PantherMedia/Scanpix

Keha põletab tavaliselt treeningutel rasva, aga mitte alati. Esiti läheb keha süsivesikutest ammutatud glükoosi kallale, aga kui see pole saadaval, võetakse energia tootmiseks ette glükogeen, mida säilitatakse maksas ja lihastes.

Kui treeningute ajal hakkab keha toituma lihastest, tuleks hoog maha võtta, sest see pole organismile hea, vahendab Health24. Kuidas aga tuvastada, kui rasva asemel saavad põletatud hoopis lihased?

Treening tundub oluliselt raskem

Märkad, et sul on vähem jaksu, ei suuda teha tavapärasel hulgas kordusi ja sul võib olla tahtmine asi sootuks katki jätta. Oled omadega läbi - ja kui see pole märk naha vahele pugenud viirushaigusest, on see tõenäoliselt tingitud keha vajadusest ammutada energiat lihastest.

Oled argiseid toiminguid tehes loid

Lihaste kaotamist ei esine ega taju sa ainult trenni tehes. Ebapiisav toitainete hulk kehas võib viia lihaskoe kaotamiseni, mille tulemuseks on pidurdunud kehafunktsioonid ja energiavaegus. See on tõenäoline, kui oled piiranud söömist ja treenid ohtrasti.

Kui keharasva protsent püsib jonnakalt paigal

Kui kaotad kaalu, aga su keharasva protsent püsib sama, õgib keha hoopis su lihaseid.

Kaotad kaalu väga kiiresti

Kaalul vähenevad numbrid võivad küll rõõmu valmistada, aga see pole hea uudis su lihaskoe tervist silmas pidades – välja arvatud juhul, kui sul on algselt väga palju rasva, mida ihult kaotada.

Püsiv kaalukaotus vajab aga omajagu aega - nädalas ei tohiks kehakaalu kärbe olla suurem kui kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles