Levinuim vähivorm noortel meestel: kuidas saada aru, kas sul on munandivähk

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munandivähk ei ole tavaliselt valuline, vähemalt mitte alguses. Selle võimalikku tekkimist saab kontrollida käsikaudu.
Munandivähk ei ole tavaliselt valuline, vähemalt mitte alguses. Selle võimalikku tekkimist saab kontrollida käsikaudu. Foto: PantherMedia/Scanpix

Munandivähk tabab ootamatult elujõus noori mehi, aga selle tuvastamine on õnneks kukepea, vahendab Health24.

Kõige levinum vähk noorte meeste hulgas

Munandivähk moodustab ainult 1 protsendi kõikidest meestel esinevatest vähijuhtudes. Küll aga on sellega probleem noortel meestel vanuses 15-40, kelle puhul moodustab see suisa 13 protsenti kõikidest esinevatest vähkidest, tõstes selles vanuserühmas munandivähi kõige levinumaks kasvajaks.

Selle ravi on väga tõhus

See on onkoloogi sõnul õnneks ravile kergesti alluv, peaaegu alati ravitav. Nagu vähiravis ikka, mida varem pahaloomuline kasvaja tuvastatakse, seda paremad on ravitulemused. Keemiaravi aitab tavaliselt munandivähist lahti saada ka juba teistesse kehaosadesse arenenud kasvaja puhul.

Teadlikkus on põhiline

Oluline on olla teadlik munandivähi laiast levikust ja milliste sümptomite puhul peaks pöörduma arsti juurde kontrolli – see aitab haigusega võidelda kõige tõhusamalt. Endal tuleb hoida pidevalt silma peal!

Sümptomite kontrollimine on lihtne

Kas on ehk tekkinud munandivähk, on võimalik kontrollida kasvõi kodus duši all. Tavaliselt on esialgu ainukeseks käegakatsutavaks sümptomiks tükk või tihkem piirkond munandis. Levib väärarvamus, et tükk peab olema valus, et olla ohtlik. Enamiku munandikasvajatega ei kaasne mingit valu. Onkoloogi sõnul peaks munandeid kontrollima regulaarselt ja arsti juurde tuleks pöörduda edasisteks uuringuteks, kui sõrmede all on tunda võni tükike, aga ka igasuguse seletamatu munandites esineva ebamugavustunde korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles