Seitse toitu, millega oma D-vitamiini vajadust täita

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munakollane on üks hästi omandatava D-vitamiini allikas.
Munakollane on üks hästi omandatava D-vitamiini allikas. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Ivanna Grigorova

D-vitamiini puudus võib panustada erinevate haiguste, näiteks gripi ja viirushaiguste, luuhõrenemise, depressiooni, dementsuse ja diabeedi tekkimisse.

D-vitamiini saab kõige enem päikesevalguse käes viibides, kuid Eestis saame seda sel viisil piisavalt vaid viiel kõige soojemal kuul. Seega tuleb D-vitamiini vajadus saada kätte toidust või toidulisanditest. Business Insider toob välja toidud, mida võiks selleks eelistada.

Lõhe

Uuring leidis, et 100 grammis vabapidamisel lõhes leidus 500-1000 ühikut (IU) D-vitamiini ning kasvanduses elanud lõhes oli vitamiini vaid 100-250 ühikut.

Väiksed kalad

Rasvased, külmaveekalad, näiteks lõhe, makrell, sardiinid ja anšoovised on head D3-vitamiin allikad. See D-vitamiini vorm on looduslikult kõige paremini omastatavam.

Tursamaksaõli

Ühes teelusikatäies tursamaksaõlis on umbes 450 ühikut ehk 75 protsenti päevasest D-vitamiini vajadusest. Tursamaksaõli on rikas ka teiste rasvlahustuvate vitamiinide, A-vitamiini ja E-vitamiini poolest.

Munad

Munakollane on veel üks hästi omandatava D-vitamiini allikas. Tasuks valida vabapidamisel kanade munad, sest neis on 3–4 korda rohkem D-vitamiini, kui tavalistes munades, sest puurikanad ei saa päiksevalgust. Keskmiselt on siseruumides elavate kanade munades 100 grammi kohta 152 ühikut ning õues kasvavate kanade omades 572 ühikut.

Piim

D-vitamiiniga rikastatud piim või taimne piimajook on üks levinumaid viise, kuidas päikesevitamiini toidust kätte saada. Mõnikord on D-vitamiini lisatud ka puuviljamahlale.

Seened

Seened sisaldavad ergosterooli, mis muundub D2-provitamiiniks. Keha ensüümid muudavad selle omakorda D-vitamiini aktiivseks vormiks. Seened on hea viis D-vitamiini saamiseks taimsel toidul olevatele inimestele. Lisaks tugevdavad seened immuunsussüsteemi, parandavad soolestiku immuunsust, on antimikroobsed, toetavad südame ja aju tervist.

Jogurt

D-vitamiiniga rikastatud jogurt võib anda 20 protsenti soovituslikust päevasest kogusest. See on kättesaadav ja lihtne võimalus, kuidas oma hommikusööki või vahepala tervislikumaks muuta.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles