Kõndimine paneb aju noorenema juba kuue kuuga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajuvõimekuse paranemist nähti inimestel, kes harrastasid kolm korda nädalas rattasõitu või kõndimist.
Ajuvõimekuse paranemist nähti inimestel, kes harrastasid kolm korda nädalas rattasõitu või kõndimist. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Kui tahad oma aju värskena hoida, tasub süda tööle panna. Vaid kuus kuud regulaarset jalutamist või rattasõitu noorendab aju, leidis uuring. 

Kõndimine või rattasõit kolm korda nädalas paistab parandavat mõtlemisoskusi. Kui sinna lisada veel südamesõbralik toitumine, kasvavad kasud maksimaalseks ning aju funktsionaalne vanus väheneb aastaid, leiti kolmapäeval ajakirjas Neurology avaldatud Duke´i ülikooli uuringus, vahendab CNN

Uuringu mudeli järgi parandas südamehaiguste riski vähendamine ka aju funktsioneerimist. Uuringus osales 160 kõrge vererõhu ja teiste südamehaiguse riskidega inimest, kes ei teinud kunagi trenni ja neil olid tuvastatud kognitiivse võimekuse probleemid, näiteks raskused otsuste tegemisel, mäletamisel või keskendumisel. Osalejate keskmine vanus oli 65 ning kaks kolmandikku neist olid naised.

Teadlased jagasid katseisikud kuuekuulise uuringu ajal nelja gruppi. Üks grupp alustas DASH dieeti ehk vererõhku alandavat toitumisplaani, kus on vähe soolaseid, rasvaseid ja magusaid toite, rohkesti köögivilju, puuvilja ja täisteratooteid. See grupp sai nõu oma toitumise parandamiseks, kuid neid ei julgustatud ebaaktiivset elustiili muutma.   

Teisele grupile soovitati treeningut, kuid mitte tervislikumat toitumist. Nad tegid kerge koormusega treeningut kolm korda nädalas: 10 minutit soojendust ja 35 minutit kõndimist või rattasõitu. Kolmas grupp tegi mõlemat, jälgis nii vererõhku alandavat toitumiskava kui oli füüsiliselt aktiivne. Neljandale grupile anti vaid nõu oma kõrge vererõhu riski alandamiseks, kuid neil ei palutud muuta toitumis- ega liikumisharjumusi.

Grupis, kus osalejad ainult treenisid, nähti märkimisväärselt paremaid tulemusi aju funktsioneerimises, võrreldes vaid toitumise parandamisega. Seega võib kardiovaskulaarne treening suhteliselt lühikese ajaga avaldada ajule kasulikku mõju, hoida inimesi iseseisvana ning tegusana. Kuigi toitumine üksi avaldas vähem mõju kui treening, said suurimat kasu ajule need eakad, kes kombineerisid mõlemat. Uurijate väitel vähenes nende aju vanus üheksa aasta võrra. Kui uuringu alguses oli osalejate aju keskmine funktsionaalne vanus 93 aastat, siis peale kuute kuud treeningut ja toitumise muutmist langes see 84 aasta peale. Ilma ühegi sekkumiseta kontrollgrupil langes mentaalne vanus kuue kuu võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles