EMO spetsialisti 10 nõuannet, et terviserike pühi ei rikuks

PM Tervis
Copy
Kukkumine, foto on illustratiivne.
Kukkumine, foto on illustratiivne. Foto: Erik Prozes

Terviseamet soovitab pühade ajal lähedaste tervist jälgida ning veenduda selles, et regulaarselt ravimeid tarvitavatel inimestel oleksid tarvilikud ravimid käepärast. Samuti tasuks vastutustundlikult tarbida nii alkoholi kui toitu.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kiirabi peaspetsialist Kalev Pahla sõnul on jõulud ja aastavahetus aeg, mil inimesed on kõrgendatud meeleolus ning liiguvad palju ringi. «Kõige selle juures tuleb olla tähelepanelik enda ja oma lähedaste suhtes, et ootamatud terviseprobleemid või õnnetused ei varjutaks rõõmsaid pühi,» ütles ta.

Pahla sõnutsi töötavad pühadest hoolimata tavapäraselt nii haiglate EMO-d kui ka riigi enam kui 100 kiirabibrigaadi. Samuti on töökoormuse suurenemise puhul võimalik rakendada kiirabi lisabrigaade.

Kiirabi töö võib pühade ajal olla keerulisem, sest terviserike võib tabada inimest kodust kaugemal, näiteks maakohas, kus külalistel võib olla raskusi häirekeskusele oma asukoha seletamisega. Seega tuleks endale selgeks teha nii asula, küla kui talu nimi. 

Samuti mõjutab kiirabi ja haiglate EMO-de töökoormust nii erinevate viirushaiguste levik, pühade ajal juhtunud õnnetused ning sel aastal ka tõsisasi, et perearstikeskused on pühade ja nendele eelnevate puhkepäevade tõttu viis päeva järjest suletud.

Terviseameti 10 soovitust, et pühad ohutult ja rõõmsalt peetud saaksid:

  • Kui tarvitate regulaarselt ravimeid, veenduge, et pühadeks on kõik vajalikud ravimid olemas. Kui sõidate mitmeks päevaks kodust kaugemale külla, ärge unustage ravimeid kaasa võtta.
  • Kui sõidate seltskonnaga linnast välja pikki pühi või aastavahetust nautima kohta, kus te varem pole viibinud, tehke endale kindlasti selgeks selle asula, küla ja talu nimi, kus plaanite pikemalt peatuda – nii saate vajadusel häirekeskust oma asukohast täpselt teavitada.
  • Ärge sööge üle ega liialdage alkoholiga - vältige korraga rohke rasvase või magusa toidu söömist, jälgige selles osas ka lapsi.
  • Ärge jätke väikelapsi järelevalveta põlevate küünalde ja lahtise tule juurde.
  • Ilutulestikurakette ja muud pürotehnikat kasutage vastavalt juhistele.
  • Ärge istuge kunagi autosse, kui teate või märkate, et autot juhtima asuv isik on alkoholi tarvitanud.
  • Väljas viibides ärge jätke joobnud kaaslast kunagi omapead. Hoolitsege, et kõik jõuaksid turvaliselt ruumi või peopaika tagasi.
  • Kui vajate enda või lähedase inimese haigestumise korral nõu, helistage perearsti nõuandetelefonile 1220 (vastab kogu ööpäeva).
  • Ootamatult tekkinud terviserikke, trauma või muu kiiret sekkumist vajava  õnnetusjuhtumi korral helistage hädaabinumbrile 112.
  • Veenduge, et kodu on ohutu nii lapsele kui lemmikloomale – lisaks mürgisele jõulu- või ratsuritähele ja koralltomatile võivad lastele ohtu kujutada ka tuletikud, paukherned, patareid, magnetid, valguspulgad ja lumesprei. Mürgistuskahtluse puhul helistage terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles