Pime Jakob palub abi ajukasvajast vabanemisel ja ülikooliõpingute lõpetamisel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakob.
Jakob. Foto: Facebook/erakogu

Sotsiaalmeedias levib jõudsalt Jakob Jõgisuu üleskutse pöörduda oma diagnoosiga välisriikide arstide poole, sest Eestis on ainsaks ravivariandiks toksiliste taastumatute kõrvalmõjudega keemiaravi. Järgnevalt avaldame Jakobi Facebooki postituse täismahus. 

2017. kevadel avastati mul peaajukasvaja, peale seda kaotasin nägemise. Nägijast pimedaks meheks üleminek toimus järsku, saatuse tahtel pidin kogema täiesti uut elu. Alates eelmistest jõuludest elab minuga koos juhtkoer labrador Life, kellega koos linnas liiklen. Põnevamad seiklused on olnud lennureis Brüsselisse ja laevareis Stockholmi.

Olen lõpetanud Tallinna Muusikakooli akordioni eriala, hindan kõrgelt kultuuri ja pärimust. Ema poolt olen pärit Kihnu saarelt, koolis käinud Tallinnas. 2012. aastal lõpetasin TTK arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala, sügisel jätkasin õpinguid Kunstiakadeemias arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala magistriõppes. 2014. aasta kevadel läbisin alustava ettevõtja koolituse ja sama aasta sügisel oli mul toimiv arhitektuuristuudio.

Pimeda mehena õppisin Pimemassööride keskuses kaheksat erinevat massaažiliiki, omandasin kutsetaseme 5. Mulle meeldib seada kõrgeid eesmärke ning neid saavutada!

Ärkasin esimest korda haiglas 01. aprillil 2017 29-aastaselt. Tundsin mõnel üksikul korral peavalu ja õrna probleemi nägemisega, kuid arvasin, et see oli lihtsalt üleväsimus. Näiteks õhtul hämaras autoga sõites oli vahel jalakäijaid tumedal taustal raske eristada.

Tavapärase kontrolli käigus silmaarsti juures selgus, et nägemisnärvide juures ei ole aju ehitusega kõik korras. Mind saadeti kiiremas korras haiglasse uuringutele. Järgmised nädalad möödusid justkui aegluubis uuringute ja vastuste ootamise tähe all. Esimene operatsioon ei andnud mingit tulemust, sest proovidest ei suudetud kasvajarakke eristada.

Kirurgilt saadud sünge diagnoos tuli peale teist operatsiooni, mis kujunes olemuselt väga keeruliseks. Õnneks opereeris mind pikaaegse kogemusega professionaalne kirurg. Kõrvalnähtudena kogesin ülekeha tugevaid krampe, tasakaaluhäireid, iiveldust, kõne deformatsiooni, probleeme mäluga. See oli kõige hirmutavam ja õudsam aeg mu elus!

Mul avastati pahaloomuline ajukasvaja, mis surub nägemisnärvidele. Viimase raske operatsiooniga ei õnnestunud kahjuks kogu kasvajat eemaldada. Raviplaani käigus suunati mind mullu jaanipäeva paiku kiiritusravisse, mis kestis kokku poolteist kuud. Kiirituses pidin käima iga päev. See oli maksimaalne doos, mida võib inimesele määrata vaid kord elus. Ühtlasi oli Eestis väga palav suvi ja sõbrad nautisid mõnusat rannailma. Mina pidin käima pika musta kapuutsiga kilejopega ja põletuste vältimiseks end päikese eest varjama.

See oli minu jaoks psühholoogiliselt väga raske aeg. Minu ema ja vend toetasid ning aitasid mind sellest õudusunenäost läbi. Tänan teid südamest! Isa on mul surnud.

Järgmine suur eesmärk on saada tagasi nägemine, millest tunnen enim puudust. Selleks vajan teie, vastutulelike inimeste abi, kes on nõus mind toetama. Plaanin külastada välisriikide arste ja haiglaid, kus on sedatüüpi haigusega rohkem kogemusi.

Olen seni suhelnud selles valdkonnas kuue erineva eriarstiga. Eestis pakutakse ainsa võimalusena toksiliste taastumatute kõrvalmõjudega keemiaravi. Enne keemiaravi kasuks otsustamist proovin teisi võimalusi. 

Mõned jubedamad näited on taastumatud veresooned, kust kaudu ravimit manustatakse; impotentsus; pidev iiveldus ja väsimus. Noore mehena teen kõik endast oleneva, et leida mõni muu ravimeetod. Tulenevalt hetkelisest majanduslikust olukorrast vajan teie abi ja materiaalset tuge.

Soovin lõpetada arhitektuuri eriala magistriõpingud, mind kõnetab erivajadustega inimeste elu meie keskel ning nende integreerumine ühiskonda. Põimin kaks erinevat maailma läbi pimeda arhitekti vaateprisma - nägijad vs pimedad. Ma ei ole välistanud ka uue eriala õppimist. Usun, et saan sellega hakkama.

Vabal ajal kuulan audioraamatuid – laenutan neid kolmest raamatukogust. Lisaks meeldib tegeleda erinevate tantsudega, mängin pimedate puhkpilliorkestris. Hindan tervislikku toitumist ja trenni tegemist. Trenni eesmärk on täita järgmise paraolümpia norm suusatamises. Eesmärkidel on komme täide minna! Olen optimistlik ja loodan, et saan elada armastavat ja hoolivat pereelu koos tulevase naise ja lastega.

Teie annetus aitab kiirendada tervenemise protsessi. Tänan teid südamest kõiki annetajaid ja soovin rahulikke jõule!

Jakob Jõgisuu

LHV: EE307700771002464685

Märgi palun selgituseks: Annetus Jakobile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles