Palju rähka või põletav tunne silmis? Need asjad võivad olla kurjajuureks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ripsmelestade koloonia võib tuua endaga probleemid silmadega.
Ripsmelestade koloonia võib tuua endaga probleemid silmadega. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ripsmelesti on kahte liiki: Demodex folliculorum ja Demodex brevis. Need on mikroskoopilised olendid, keda palja silmaga ei näe, aga kes kambakesi võivad põhjustada inimesele häirivaid terviseprobleeme.

Ripsmelestad pesitsevad ripsmekarvade folliikulite juures, kus nad toituvad surnud nahast, vahendab Healthline. Samuti võivad nad surnud naharakkude otsinguil rännata maiustama laugudele. Igaühel elutseb väikses koguses ripsmelestasid ja need võivad ka inimeste vahelisel otsesel kokkupuutel levida. Lestad muutuvad problemaatiliseks nende suurema hulga korral, põhjustades nahaprobleeme ja muutes hullemaks olemasolevaid nahahaigusi.

Kuna ripsmelestad ei ole palja silmaga nähtavad, ei saa sa ise kindlaks teha, palju neid su ripsmetel ringi siblab. Sa peaksid pöörduma asja uurimiseks silmaarsti poole, kui sul ilmnevad järgnevad sümptomid:

  • kui ripsmete piirkonnas esineb sügelus;
  • nahk kestendab või seal on paksenenud kohad;
  • põletav tunne silmades, muude nahaprobleemide ilmnemine, näiteks ekseem või rosaatsea.

Sümptomid võivad põhjustada ka silmapõletikku, millega võivad omakorda kaasneda rähka täis ripsmed, kokku kleepuma kippuvad laud ja sage pilgutamine. Aegamööda võivad tekkida ka ripsmete kasvu abnormaalsused.

Lestade vohamist võib tekitada näiteks aknele kalduv nahk ja ekseemid, sellesse võivad panustada ka nõrgenenud immuunsüsteem, nahapõletikud ja HIV. Samuti on ripsmelestad nakkavad, kandudes lähikontaktil üle ühelt inimeselt teisele. Lestadest hoidumiseks peaks vältima võõra silmameigi kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles