Verekeskus ootab laupäeval kõiki doonoreid head tegema

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühadesaginas jääb verekeskuses doonoreid vähemaks.
Pühadesaginas jääb verekeskuses doonoreid vähemaks. Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia/Scanpix

Doonorid saavad sel laupäeval, 22. detsembril Tallinnas verd loovutada. Pühade ajal on doonoreid eriti vaja, sest osade veregruppide varud vähenenud. 

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus kutsub tallinlasi jõulude eel laupäeval, 22. detsembril kella 10-15 nii verekeskuses Ädala 2 kui ka DoonoriFoorumis Narva mnt 5 verd loovutama, et teha üks ilus heategu ja valmistuda pikaks pühadeperioodiks. Verd loovutades saab doonor teha paljude abivajajate jaoks elu suurima kingituse, sest pakub asendamatut abi nende tervise või kogunisti elu päästmisel. 

Verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste tõdeb: «Jõulud on rõõmu ja rahu aeg ning kindlasti ka head tegemise aeg. Oleme jõulude-eelset laupäevast lahtiolekut korraldanud ka varem ja doonorid on seda võimalust meelsasti kasutanud. Verekeskuses on sellel päeval eriline meeleolu, ringi käivad päkapikud, jõuluvana ja jagatakse kingitusi,» toonitades: «Pikad pühad mööduvad meile kõigile, nii abivajajatele kui ka abiandjatele, rahulikumalt, kui verevarud on saanud enne seda tõhusa täienduse. Ootame kõiki doonoreid pühade-eelsele heateole!»

«Kui viimased aastad oleme verekeskuses saanud suhteliselt rahuliku südamega jõulupühi ja aastavahetust pidada, siis tänavu on juba novembrist saati ühe või teise veregrupi doonoreid nappinud ning oleme väga palju pidanud doonoreid täiendavalt kutsuma,» lisas Kullaste murelikult. Tema sõnul jagatakse sama muret teiste verekeskustega üle maailma, et pühadesaginas unustavad inimesed pahatihti doonoriks tulla. Samuti hakkavad sel ajal kimbutama erinevad külmetus- ja nakkushaigused.

Kullaste innustab nii püsidoonoreid kui ka uusi doonoreid regulaarselt verd loovutama, sest õnnetuste ja haiguste eest pole kahjuks keegi meist kaitstud. Kullaste sõnul on praegu napiks jäänud just 0, A ja B reesusnegatiivsed verevarud, kuid täiendamist vajavad ka teiste veregruppide verevarud. Seetõttu kutsub verekeskus kõiki doonorieas, terveid, endast ning teiste hoolivaid inimesi – tule tee kaunim jõulukingitus!

Verd saab loovutada verekeskuses (Ädala 2) ja DoonoriFoorumis (Narva mnt 5) täna kella 18ni ning laupäeval 22. detsembril kella 10-15. Kes enne jõule ei jõua, võib tulla verd andma ka 27. või 28. detsembril, mil on punktid avatud tavapärastel aegadel. Uuel aastal avab verekeskus uksed 2. jaanuaril. 

24., 25., 26. ja 31. detsembril ning 1. jaanuaril on loovutuspunktid suletud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles