Kõrvalnähtude tõttu ravimi vahetamine ravimihüvitist ei taga (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhusad ravimid on nii kallid, et paljud riigid ei suuda neid oma elanikele muretseda.
Tõhusad ravimid on nii kallid, et paljud riigid ei suuda neid oma elanikele muretseda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Üle 126 000 inimese on tänavu saanud ravimihüvitist, mida jagatakse nendele, kes peavad ostma aastas retseptiravimeid rohkem kui 100 euro eest, kui aga neile välja kirjutatud preparaat tekitab kõrvalnähte, peavad nad otsima alternatiivravimit, mis ei pruugi olla haigekassa soodusravimite nimekirjas.

Kui inimese organism ei talu retseptiravimit, siis peavad nad ostma asendusvariandi, mis maksab kolm korda rohkem, kuna ravim pole haigekassa hüvitiste nimekirjas, mis puudutab näiteks krooniliste haiguste põdejaid.

Sotsiaalministeeriumi tervise asekantsler Maris Jesse soovitab küsida perearstilt mõnd teist soodusravimite nimekirjas leiduvat preparaati, «peab rääkima raviarstiga, ravimikombinatsioone õnneks on mitmeid ja oma raviarstiga võimalikud kõrvaltoimed tuleb läbi arutada,» sõnas ta uudistesaatele «Aktuaalne kaamera.»

Soodusravimite nimekirja koostab haigekassa ning seda täiendatakse neli korda aastas, taotlusi selleks esitavad arstid ja ravimitootjad, kuid otsuse teeb ravimiskomisjon, pärast seda algavad hinnaläbirääkimised ravimitootjatega, mis võib kesta paar nädalat või mitu aastat. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles