Nutiajastu tervisemured: selfide tegemisel teravat valu põhjustav probleem võib tabada igaüht

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randmevigastus tekib randme ebaloomulikust paindest või liiga kaua ühes asendis hoidmisest.
Randmevigastus tekib randme ebaloomulikust paindest või liiga kaua ühes asendis hoidmisest. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

San Francisco arst Levi Harrison hoiatab inimesi selfirandme ehk randmevigastuse eest, mis tekib telefonikaameraga endast pildi tegemisel.

Selfiranne on üks karpaalkanali sündroomi vorm. Selle probleemi käes kannatajad võivad tunda kihelustunnet või isegi teravat valu, mis tuleb käe painutamisest sissepoole või liiga kaua ühes asendis telefoni hoidmisest, vahendab Fox News

Ajakirjas Irish Medical Journal väidetakse, et viimastel aastatel on selfiranne korduvalt diagnoositud. Seal hulgas on juhtumid, kus selfitegija hüppas batuudil, kõndis kividel või lihtsalt ei pannud tähele ning murdis oma randme.

Ülemaailmse statistikaportaali Statista järgi on 62 protsenti ameeriklastest endast vähemalt ühe selfi teinud. Tänavusel aasta leiti uuringus, et 2011. aasta oktoobrist kuni 2017. aasta novembrini on aset leidnud 259 surmajuhtumist, mida seostatakse selfide tegemisega. Kõige rohkem surmajuhtumeid oli USAs, Indias, Venemaal ja Pakistanis.   

Loe terviseartiklist, millest veel võib tuimus käes märku anda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles