Enne ja pärast: vaata, kuidas tohterdas kirurg patsiendi kaaniravist kahjustatud jalga

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Veronika Palmiste.
Dr Veronika Palmiste. Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

Novembris sai palju kõneainet veresoontekirurg Veronika Palmiste postitus patsiendist, kes katsetas omapäi alternatiivset kaaniravi. Nüüd on arstil aga ette näidata tulemus, mida suudab tavameditsiin teha vaevu kolme nädalaga. 

«Minu rahulik suhtumine lõppeb, kui alternatiivid kahjustavad nahka ning tekitavad mitteparanevaid haavandeid, mis võivad viia amputatsioonini reiest,» kirjutas Palmiste novembris ning rõhutas, et kaanide kasutamine ei paranda verevarustust ega eemalda ka veenilaiendeid.

Vasakul pilt enne arterite šunteerimist, paremal kolm nädalat hiljem.
Vasakul pilt enne arterite šunteerimist, paremal kolm nädalat hiljem. Foto: Facebook/Veronika Palmiste

«Mõtlesin, et jagan aastalõpuks ühte positiivset tulemust, mida traditsiooniline meditsiin suudab saavutada isegi siis, kui eelnevalt on haiguse kulgu kiirendatud alternatiivravi meetoditega. Tegemist on ühe ja sama patsiendiga, kellel on arterite lupjumine kriitilise jalaisheemia vormis – tegemist on gangreeni algusega. Esimene pilt on enne arterite šunteerimist, teine pilt kolm nädalat hiljem. Nagu näha, verevarustuse parandamisel on positiivne efekt haavandite kinnikasvamisele – haavandid on muutunud väiksemaks ning pindmisemaks. Ja mis kõige tähtsam, jalg enam ei valuta!» kirjutab Palmiste täna sotsiaalmeedias.

Kirurg soovitab enne alternatiivraviga katsetamist nõu pidada oma perearsti või -õega. «Ja see, et naabrimehel mingi konkreetne meetod oli väga hea efektiga, pole adekvaatne põhjendus mingite uute meetodite proovimisel,» lisab ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles