Isade sünnitusjärgne depressioon mõjub eriliselt halvasti nende teismelistele tütardele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isade sünnitusjärgne depressioon mõjutas terve pere stressitaset ning sellistes peredes kasvanud tütardel oli sagedamini vaimse tervise häireid puberteedieas.
Isade sünnitusjärgne depressioon mõjutas terve pere stressitaset ning sellistes peredes kasvanud tütardel oli sagedamini vaimse tervise häireid puberteedieas. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Sünnitusjärgne depressioon võib tabada nii naisi kui mehi. Nende isade tütardel, keda vaimse tervise häire tabab, tekib samuti kergemini depressioon, leidis Ajakirjas Jama Psychiatry avaldatud uuring.

Kuni 10 protsendil isadest ilmneb sünnitusjärgne depressioon, võrdluses umbes viiendiku emadega. Nüüd seostatakse isade sünnitusjärgset depressiooni vaimsete häiretega nende teismelistel tütardel, vahendab Daily Mail

Tüdrukud kogesid 18-aastasena depressiooni tõenäolisemalt, kui nende isal oli see esinenud laste sünni järgselt. Pojad ei paistnud aga mõjutatud olevat, leidis Cambridge´i ülikooli ja Londoni Imperial Kolledži uuring. Uurijad arvavad, et tüdrukud võivad olla tundlikumad selle suhtes, kuidas isad nendega suhtlesid, kui nad olid beebid. Kui poiste jaoks oli suhtlusel vaid lühiajaline efekt, siis tüdrukute puhul ulatus mõju kaugemale. Uurijate sõnul vallandab isade sünnitusjärgne depressioon vaimse tervise häire ka emadel. Uuringust ilmnes samuti, et isade depressioon suurendas terve pere stressitaset ning see võis olla üks tegur, mis tütreid mõjutas.

Isadel võib sünnitusjärgset depressiooni põhjustada unepuudus ja vanemaks olemisega harjumine, kuid aina rohkem tõendeid viitab ka sellele, et masenduses võib süüdistada hormonaalse tasakaalu muutust, sarnaselt emadel tekkiva sünnitusjärgse depressiooniga.

Sünnitusjärgset depressiooni iseloomustab:

  • püsiv kurbus;
  • võimetus tunda rõõmu või huvi ümbritseva maailma vastu;
  • väsimus;
  • unetus;
  • raskused lapsega sideme leidmisel;
  • teistest eemaldumine;
  • raskused keskendumisel ja otsuste tegemisel;
  • hirmutavad mõtted, näiteks lapsele haiget tegemisest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles