Kas alkoholi joomine nullib treeningu tulemuse?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksja.
Jooksja. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Kui tööpäev ja treening on seljataga, võid mõelda, et lubaks endale klaasikese veini. Niisamuti on räägitud treeningujärgse õlle joomise kasulikkusest. Mis mõju on aga alkoholil tegelikult treeningutele ja neist taastumisele?

Tundub kummaline, kuid väike õlu või pokaal veini ei nulli tõenäoliselt treeningusse panustatud vaeva, kirjutab MyFitnessPal spordiblogi. Samas kui treeningu eesmärk on tugevamaks saada ja lihast kasvatada, on parem alkoholi pärast trenni vältida, isegi kui sa selle tarbimisest täielikult ei loobu. Alkohol võib raskendada trennijärgset valgusünteesi – protsessi organismis, mis soodustab lihaste kasvu. Lisaks võib alkohol tekitada vedelikupuudust, ent trennist tulnuna oled ilmselt niigi higistanud ja vedelikke kaotanud.

See, kuivõrd segab alkohol treeningust taastumist, sõltub näiteks füüsisest, soost, keha vedelikunormist ning sellest, kui tihti alkoholi tarbid. Ideaalis tasuks aga pärast treeningut oodata, enne kui alkohoolse joogi poole küünitad – ennekõike tuleks taastada keha vedelikuvarud ning süüa toitev mitmekesine eine.

Mis puutub treeningujärgsesse õllesse, mida on mõnel pool soovitatud isegi «spordijoogina», siis üks õlu siiski ei sisalda piisavalt vitamiine ja mineraalaineid, et sellest keha taastumiseks kasu oleks. Kui juua mitu õlut, saad neid ühendeid küll suurema koguse, ent ühtlasi kasvab tarbitavate kalorite hulk ning see juba hakkab negatiivselt mõjuma treeningu tulemuslikkusele. Ka muud alkohoolsed joogid sisaldavad «tühje» kaloreid ehk ei anna kehale suurt midagi kasulikku, mistõttu võivad need kaalulangust saboteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles