Seksihaigus, mille võid segamini ajada gripiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees võib olla allergiline omaenese spermale. Haruldane, aga juhtub.
Mees võib olla allergiline omaenese spermale. Haruldane, aga juhtub. Foto: PantherMedia/Scanpix

Postorgastilise sündroomi (POIS) korral tekivad mehel pärast seemnepurset gripilaadsed sümptomid.

Nendeks sümptomiteks on tihti ekstreemne väsimus, nõrkus ja palavik, ninakinnisus, higistamine, lihasvalu, külmavärinad, ärrituvus või muud meeleolumuutused, mälu- või keskendumisprobleemid, segane kõne, silmade sügelus ja valgustundlikkus, vahendab Geneetika ja Haruldaste Haiguste Keskus.

Pärast ejakulatsiooni võivad sümptomid tekkida sekundite, minutite või isegi mitme tunni pärast. Need kestavad tavaliselt kaks kuni seitse päeva ja mööduvad iseenesest. Sündroomi põhjus ei ole teada, aga see arvatakse olevat eelkõige allergiline reaktsioon spermale.

Sümptomites võib täheldada mõningast erinevust. Osad mehed väidavad, et sümptomid tekivad vaid konkreetsetes kehapiirkondades. Mõned kurdavad ainult lihaspinget seljas või kaelas, lihasnõrkust, -kangust – ja valu, raskustunnet jalgades. Teisi tabab aevastamishoog, nina muutub vesiseks või läheb kinni. Mõni tunneb suus mustuse maitset, suukuivust, tekib kurguvalu, kõri kratsiv köha ja jäme hääl. Mõnel mehel hakkab pea valutama ja ringi käima, ta tajub seal raskustunnet.

Ehkki sümptomid taanduvad tavaliselt ise, on neid ravitud ka antidepressantide, antihistamiinide ja bensodiasepiinidega ning hüposensitiseerimisega. Viimane vähendab immuunsüsteemi reaktsiooni spermale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles