Arst annab nõu: kui kaua on normaalne köha käes vaevelda?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha esmased ravivahendid on rögaeritust soodustavad ravimteed, taimsed ravimid, apteegi käsimüügist saadavad rögavedeldajad.
Köha esmased ravivahendid on rögaeritust soodustavad ravimteed, taimsed ravimid, apteegi käsimüügist saadavad rögavedeldajad. Foto: Olaf von Lieres / PantherMedia / Olaf von Lieres

Millal on köhaga võitlemiseks vaja rohkemat kui käsimüügiravimeid? Arst leiab, et paarinädalane köha ei vaja veel arstiabi. 

Kui enamik patsientidest köhib kõige rohkem 7–9 päeva, siis üle 18 päeva kestnud köha tõttu oleks mõistlik arsti poole pöörduda, kirjutab Orlando arst Benjamin Kaplan portaalis Medical Daily.

Perearst Le Vallikivi kirjutab aga portaalis Kliinik, et köha loomulik kestus peale viirushaigust võib olla isegi 2-8 nädalat - seda kutsutakse «köhasabaks». Sellist köha kutsub esile asendivahetus ning soojast külma või külmast sooja minek. Muretsemiseks pole põhjust, taoline köha on jäänud püsima sellest, et viiruse poolt tekitatud põletiku järgselt on hingamisteede limaskestad üliärrituvad ja reageerivad igale muutusele.

Krooniliseks muutub 6–8 nädalat kestnud köha. Nii pikalt kestnud köha võib anda märku varjatud tervisemurest, mille puhul tuleks jälgida, kas esineb ka mingeid muid sümptomeid. Gastroösofageaalne refluks võib näiteks tekitada pikaajalist köha ka ilma haigusele iseloomulike kõrvetisteta. Seda haigust võib kahtlustada siis, kui tuleb ette ka halba hingeõhtu või haput maitset suus.

Suitsetamine või passiivne suitsetamine võib köhast paranemist pikendada. Kui köhaga kaasneb valu rinnus, seletamatu kaalulangus või verine röga, võib pikaleveninud köha viidata ka kopsuvähile. Selliste sümptomitega tuleks arsti poole pöörduda nii kiiresti kui võimalik. Krooniline köha võib viidata ka astmale või raskemini tuvastatavale kopsuastma köhavariandile. Viimane tekib köharetseptorite ülitundlikkusest välisärrititele, näiteks temperatuurile, lõhnadele või tolmule. Kuiv paukuv köha võib olla mõnede vererõhuravimite kõrvaltoimeks, kirjutatakse tervisenõustamise portaalis Kliinik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles