Tõde selgunud: kas õhtul pärast kella 20 söömine teeb paksuks? (3)

PM Tervis
Copy
Kui sööd õhtul tervislikult ning jääd normaalse päevase kaloraaži juurde, ei pea kaalutõusu kartma.
Kui sööd õhtul tervislikult ning jääd normaalse päevase kaloraaži juurde, ei pea kaalutõusu kartma. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Dieedipidajate hulgas on levinud tõde, et õhtul pärast kella 20 (või ka 19 või 18) ei tasu enam ampsugi süüa, sest see rikkuvat võimaluse kaalu langemiseks. Kas tasub seda uskuda?

  • Kui mõtled kaloritele, siis pole söömise kellaaeg tegelikult meeletult oluline, kirjutab MyFitnessPal spordiblogi. See tähendab, et senikaua, kui sööd kaloraažilt vähem kui energiat kulutad, peaks kaalulangus edenema sõltumata õhtusöögi kellaajast.

Enamasti pole vahet, kas sööd õhtusööki kell 18, 19, 20 või 21. Kui suudad sel kellaajal süüa toitva tervisliku eine ja jääda oma eesmärgi juurde, ei juhtu sellest midagi. Pigem on probleem see, et paljud kipuvad õhtuti söömisega liialdama ning ebatervislikult näksima ja see soodustabki kaalutõusu. Seetõttu on mõistlik päeva jooksul korralikult süüa, kaloraaži jälgida ning jätta õhtuks piisav varu. Kui tuled õhtul koju väsinuna, närvilisena ja oled pool päeva nälginud, on märksa suurem tõenäosus üle süüa.

Õhtul võib raskusi enese piiramisega olla ka seepärast, et tahtejõudki on piiratud psühholoogiline ressurss, mis võib õhtupoolikuks otsakorral olla. See teeb veelgi raskemaks õhtul magustoidust keeldumise. Üle sööma õhutavad ka negatiivsed emotsioonid, mida oled päeva jooksul kogenud. Seetõttu võib juhtuda, et soovid üksindust, ärevust või kurbust õhtul toiduga leevendada. Kõlab küll, nagu oleks õhtul võimatu normaalses koguses süüa, ent tervislik elustiil vajabki juurutamist ning selgeks tegemist, kuidas ja millistel kellaaegadel peaksid päeval toituma, et ka õhtul vastu pidada.

Jälgi ka neid nelja nippi, et õhtuti ülesöömist ennetada:

  • Toiduportsjon olgu väike. Suurema portsjoni võiks süüa hommikuks ja lõunaks, et päeva jooksul oleks kõht täis ning õhtuks ei võtaks nälg silmanägemist ära. Väiksem õhtune toiduportsjon soodustab ka kergemat und – sa ju ei taha, et vajuksid voodisse pungil täis kõhuga ning kannataksid öösel seedehäirete käes.
  • Väldi õhtul toite, mis vallandavad söömasööstu. Need on toidud, millest võtad ühe ampsu, saad maitse suhu ega saa enam pidama. Näiteks kartulikrõpsud, küpsised, jäätis, popkorn jm. Parem on neid kodus mitte hoidagi, et ei tekiks kiusatust, või vähemalt proovida neist õhtuti hoiduda.
  • Ära söö ekraani vaadates. See hõlmab nii telekat, arvutit, telefoni kui ka igasuguseid videomänge. Selline meelelahutus paneb aju justkui autopiloodile, mis tähendab, et sa ei pööra erilist tähelepanu keha antavatele signaalidele. Nii võib juhtuda, et sa ei saa arugi, kui oled söönud suure prae või tühjendanud krõpsupaki, olgugi et kõht oli juba varem täis. See tähendab aga liigseid kaloreid, mis ei aita kaalulangusele kuidagi kaasa.
  • Puhkus olgu prioriteet. Kui kellaaeg on juba hiline ning kõhkled, kas minna veel korraks külmkapi juurde, siis pese hoopis hambad ära ning katsu uinuda. Korralik uni on eduka kaalulanguse üks alustalasid, sest raske on olla motiveeritud, tahtejõudu täis ning kasvõi trenni teha, kui hing ripub unenappuse tõttu paelaga kaelas. Korraliku une eest ei täna sind ainult kaalult nähtav number, vaid ka süda, aju ja immuunsüsteem.

Loe ka neid lugusid:

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2018. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles