Kuidas mõjub jojo-dieet südamele?

PM Tervis
Copy
Kui võtad end pärast teelt libisemist jälle käsile, paranevad tervisenäitajad.
Kui võtad end pärast teelt libisemist jälle käsile, paranevad tervisenäitajad. Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki

Dieedist kinni pidada on raske ja kaalu jälgivate inimeste toitumisharjumused võivad olla pidevas muutumises. Uus uuring vaatles, kuidas jojo-toitumine võib mõjustada südame-veresoonkonna tervist.

Uue aasta lubaduste hulka kuulub sageli ka eesmärk teha kärbe kaalunumbris - selleks võetakse ette mõni raju dieet, millest tihti kõrvale kaldutakse ja seejärel proovitakse uut, vahendab Medical News Today. 

Õige toitumine vähendab pikas perspektiivis südamehaiguste riski, aga jojo-dieedi mõjust tervisele on teada vähem. Väga paljud aga sedasi dieeti peavadki, sestap asus teadlaste rühm Purdue Ülikoolist asja uurima.

Võrreldi Vahemere dieedi ja kõrgvererõhutõbe ohjava toitumiskava mõju. Esimese keskmes on tervislike rasvhapete hulga suurendamine toidus ja teine keskendub soola koguse vähendamisele. Pärast viit-kuut nädalat dieeditamist hinnati kardiovaskulaarsete näitajate paranemist: mõõdeti vererõhku, rasvade, glükoosi, insuliini taset veres. Siis pöördusid osalised neljaks nädalaks tagasi vanade toitumisharjumuste juurde, mille järel mõõdeti taas südame-veresoonkonna tervisenäitajaid. Seejärel alustasid nad jälle tervisliku dieediga, millest pidid kinni pidama viis kuni kuus nädalat, ja ka seejärel kontrolliti nende tervise seisukorda.

Südametervise näitajad paranesid tervislikust dieedist kinni peetud nädalate jooksul ja pärast sellest kõrvale kaldumist muutusid jälle halvemaks. Kui alustati taas tervisliku toitumisega, paranesid näitajad uuesti.

Teadusajakirjas Nutrients avaldatud tulemused viitavad, et ainult mõned nädalad tervislikku toitumist parandavad juba südame-veresoonkonna tervise üldist seisukorda, aga samas ei kulu teelt kaldudes palju aega nende halvenemiseks.

Uuringu moraal: kui oled sattunud taas ebatervislike eluharjumuste lõksu, püüa neist välja rabeleda ja tervist turgutavad tulemused ilmutavad end juba õige pea. Keha ei muutu immuunseks tervislikule harjumusele, ehkki seda proovides esimene kord ei õnnestunud. Organism reageerib tervislikele elumuutustele ikka ja jälle positiivselt.

Mõne uuringu tulemused on eelnevalt viidanud, et pidev toitumisharjumuste muutmine põhjustab südame-veresoonkonnale stressi, aga selle tervist kahjustava mõju osas pole siiski praegu selgust.

Toitumisharjumuste muutustest saadav kasu või kahju ei jää aga tulemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles