Perearst selgitab, miks tasub juba varakult beebile pähkleid anda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklid.
Maapähklid. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Pähkliallergia tekib varases lapseeas, sellest ei kasvata välja ja laialt kättesaadav ravi täna puudub (kuigi uuringud käivad ja on isegi päris häid tulemusi), kirjutab perearst Piret Rospu blogis Sinu terve laps.

Järgneva uuringu idee põhineb väga lihtsal ja geniaalsel tähelepanekul, kirjutab Rospu. Nimelt: Iisraelis elavatel juudi lastel esineb maapähklite vastu allergiat umbes kümme korda harvem kui Ühendkuningriigis kasvanud juudi lastel. Samasugune geneetiline foon, erinev keskkond. Miks on sedasi, et ühes kohas elavatel lastel on eluohtlik pähkliallergia praktiliselt olematu ja teistel mitte?

LEAP-uuringusse (Learning Early About Peanut Study) haarati 640 imikut vanuses 4-11 kuud, kellel oli juba eelnevalt diagnoositud kas raskekujuline atoopiline dermatiit või allergia muna suhtes või mõlemad. Seega olid uuringus allergiahaiguste suhtes kõrgendatud geneetilise riskiga beebid.

Titad jagati juhuslikkuse alusel kaheks: osad hakkasid pähkleid saama esimesel eluaastal vähemalt kolmel korral nädalas, teistele ei antud pähkleid enne viieaastaseks saamist. Loomulikult ei antud beebidele terveid pähkleid (lämbumisrisk!) vaid küpsetatud maiustust, mis koosnes 50 protsendi ulatuses purustatud pähklitest. Perede kinni pidamist uuringuprotokollist kontrolliti küsimustike abil ja nende kodusid testiti pähkliosakeste taseme suhtes. Uuringu lõpuni pidas vastu 98 protsenti lastest ja pähkliallergia esinemist hinnati neil viie aasta vanuses.

Viieaastasena leiti pähklite suhtes allergiat esimesel eluaastal alustanud lastest kahel protsendil, samas pähkleid vältinud lastest olid allergilised 14 protsenti. Esimesel eluaastal (keskmiselt 4.-8. elukuu vahel) pähklite menüüsse lisamist talusid beebid hästi ja see oli neile ohutu.

Seega jah, beebidele võib ja tulebki esimesel eluaastal pähkleid anda, see võib aidata neil ära hoida potentsiaalselt eluohtliku allergia kujunemist. Mis puutub Iisraeli lastesse, siis 80-90 protsenti sealsetest lastest saavadki pähkleid enne aastaseks saamist. Seal on levinud snäkk nimega Bamba, mis on põhimõtteliselt nagu maapähklimaitselised maisipulgad. Ilmselt titade mõistes nagu meie kamapallide analoog. Ma ei näe põhjust, miks meie beebidel ei võiks kasutada näiteks maapähklivõid, seda saab panna saia peale või ise maapähklivõiküpsiseid või muffineid teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles