Pikalt kestvad kõhuvalud? Kuidas võivad märku anda sapikivid

PM Tervis
Copy
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid.
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid. Foto: Shutterstock

Paljudel juhtudel ei sega sapikivid ei sapipõie, maksa ega kõhunäärme toimimist, aga võivad endast siiski tasapisi märku anda enne suurema kahju tegemist.

Sapipõis sisaldab maksas toodetud sappi, mis soodustab seedimist. Seal olev liigne kolesterool võib aga viia sapikivide tekkeni, mis võivad olla liivatera kuni golfipalli suurused. Sapikivide teke ohustab enim naisi, üle 40-aastaseid ja perekondliku sapikivide esinemise ajalooga inimesi, kirjutab Health24.

«Tummad» sapikivid ei sega organite toimimist, aga kui kivike tõkestab mõne organist väljuva juhtetee, võib järgneda tõsine probleem. Tihti juhtub see õhtul, pärast suurt söömaaega – valu võib kesta tunde. Enesetunne paraneb, kui kivi pääseb liikuma. Kui juhtetee jääb aga blokeerituks, tekib põletikuoht. Ravita jäävad sapipõie takistused võivad olla eluohtlikud, kui need takistavad kõhunäärme tavapärast tööd.  

Võimaliku sapipõieprobleemi vältimiseks jälgi järgmisi sümptomeid, mis võivad olla sapikivide esinemise tunnus:

  • kõhuvalu, mis kestab kauem kui viis tundi;
  • palavik või külmavärinad;
  • kollatõbi – kui nahk ja silmavalged muutuvad kollaseks;
  • iiveldus ja oksendamine;
  • tee värvi uriin ja hele väljaheide.

Kui sul esineb mõni nendest sümptomitest, peaksid pöörduma kohe arsti poole. Sapipõie eemaldamine on sagedasti tehtav operatsioon – organita saab edukalt edasi elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles