3-aastane poiss lämbus Hispaania uusaastatava järgides

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chardonnay viinamarjad.
Chardonnay viinamarjad. Foto: Benoit Tessier / Reuters/SCANPIX

Kolmeaastane poiss hukkus traagilisel moel, kui üritas aasta vahetumisel süüa järjestikku ära 12 viinamarja, nagu Hispaania õnnetoov traditsioon ette näeb.

Põhja-Hispaania Gijóni linnast pärit väikelaps lämbus uue aasta esimestel minutitel, kui oli üritanud süüa vanemate antud viinamarju, vahendas Local. Laps ei saanud pärast marjade neelamist hingata ning tal polnud pulssi - ta viidi küll kiiresti lähimasse Jove’i haiglasse, kuid meedikud olid võimetud teda haiglasse jõudmiseni elustama. Haiglas ei suudetud lapse elu päästa.

Maiustused, hot dog’id ja viinamarjad põhjustavad teadaolevalt Hispaania laste seas kõige enam lämbumissurmasid. Eriti suures ohus on kuni viieaastased lapsed, kel on väiksemad hingamisteed, samuti on nende neelamisrefleks veel täielikult välja arenemata ning nende keskendumisvõime söömisele on väga kerge kaduma.

Tihtipeale võib terve viinamari olla väikelapse hingamisteede diameetrist suuremgi ning selle täielikult blokeerida. Libeda pealispinna tõttu on viinamarja raske hingamisteedest kätte saada. Selle traditsiooni tõttu arvatakse lämbumisohus olevat ka üle 65-aastased inimesed.

Kõrva-, nina- ja kurguarstide liidud on juba varemgi hoiatanud, et pole ohutu süüa üks viinamari iga kord, kui kell aastavahetusel lööb. Kui on soov siiski 12 viinamarja alla kugistada, soovitavad nad osta väikseid seemneteta viinamarju ning jätta igaühe söömisel 3-5 sekundit vahet, et oleks võimalik need läbi närida ning mitte hingamisteid blokeerida.

Loe ka seda lugu:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles