Eksperiment: mis juhtub, kui juua kuu aega iga päev õlut? (7)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne ja pärast.
Enne ja pärast. Foto: Kuvatõmmis

Internet kubiseb lugudest, kuidas elus pöörati uus lehekülg ja pärast halbade harjumuste seljatamist muututi nii seest kui väljast tundmatuseni. Seni tervislikest eluviisidest kinni pidanud noormees otsustas katsetada vastupidist – mis juhtub, kui ta kulistab kuu jooksul iga päev kaks õlleklaasitäit kesvamärjukest?

Enne eksperimendiga alustamist tavatses noormees käia hommikuti jooksmas ja jõi alkoholi vaid erilistel puhkudel, vahendab Bright Side. Alkoholimaratoni eel käis ta arsti juures tervist kontrollimas, kust sai kinnitust, et keha on heas seisus. Eksperimendi lõpus ootas noorhärrat teine tohtrikülastus, et arst saaks tervisenäitajad taas üle vaadata.

Eksperimendi esimene päev kulges vahuselt ja rõõmsalt.

Näos võis juba varsti märgata muutusi.
Näos võis juba varsti märgata muutusi. Foto: Kuvatõmmis

Esimene nädal. Paar päeva pärast regulaarset õllejoomist hakkasid noormehel tekkima sagedased peavalud – midagi säärast polnud senise elu jooksul varem juhtunud.

Ta hakkas iga päev muutuse jäädvustamiseks kehast pilte tegema, märgates, et nägu hakkab tasapisi paistetama ja silmade alla tekivad tumedad sõõrid.

Teine nädal. Ühtäkki hakkasid magama jäämine ja üles tõusmine tunduma sada korda raskemad kui tavaliselt. Uinumiseks kulus vähemalt 40 minutit. Hommikuse alarmi vajutas ta nüüd mitu korda kinni, enne kui suutis teki alt välja pugeda – tagajärjeks oli sissemagamine ja tööle hilinemine. Virgastumiseks kulus nüüd vähemalt tund aega ja korralik annus kohvi, ning alles siis suutis ta tööga alustada.

Ärkamine muutus painavalt raskeks toiminguks.
Ärkamine muutus painavalt raskeks toiminguks. Foto: Kuvatõmmis

Kolmas nädal. Kolleegid märkasid, et ta muutub üha ärritunumaks. Tihti tabas ta end lihtsalt jõllitamas arvutiekraani, suutmata keskenduda. Enne eksperimenti suutis ta vaevata töötada pausi võtmata neli tundi jutti, tundmata pärast väsimust. Nüüd pidi ta võtma iga tunni tagant puhkepausi ja vaatas pinevalt kella, oodates tööpäeva lõppu.

Neljas nädal. Noorsand proovis mitte hüljata hommikust joksmisharjumust, aga juba riidesse panemine ja majast välja saamine nõudis tohutut eneseületust. Tavaliselt oli läbitud vahemaa 7 miili, aga nüüd ei suutnud ta sellest pooltki. Kuu lõpus selgus, et ta oli suutnud jooksmas käia vaid viis korda, kui tavaliselt jõuab jooksuradadele 10-14 korral kuus.

Kuu ajaga toimusid välimuses muutuses, hakkas tekkima ka õllekõht.
Kuu ajaga toimusid välimuses muutuses, hakkas tekkima ka õllekõht. Foto: Kuvatõmmis

Vaatamata sellele, et ta ei loobunud jooksmisest, muutus õllekõht nähtavaks juba enne kuu lõppu. Taas arsti juures kontrollis käies selgus, et hingeldamine ja üles paistetanud nägu olid veresoonkonna töö halvenemise tulemus. Õllekõhtu põhjustas endokriinsüsteemi häiritus ja insomnia oli tekkinud neerude töö halvenemise tõttu.

Enne eksperimenti uskus noormees ka ise, et klaas õlut ei tee kellelelgi halba, aga pärast omal nahal kogetut otsustas kesvamärjukesest vähemalt mitmeks täielikult eemale hoida ning säärast eksperimenti kindlasti mitte enam kunagi korrata.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles