Uuring: veiselihast loobumine päästaks miljoneid elusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiseliha. Pilt on illustratiivne.
Veiseliha. Pilt on illustratiivne. Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Scanpix

Maailma Majandusfoorum (WEF) teatas neljapäeval uuringutulemusi avalikustades, et veiselihalt teistele valguallikatele üleminek päästaks miljoneid elusid ja langetaks järsult kasvuhoonegaaside emissiooni.

WEF-i tellitud Oxford Martini kooli uuringust nähtus, et liha, eelkõige veiseliha asendamine muude toitudega tooks suurt kasu inimtervisele ja keskkonnale.

Organisatsioon märkis, et veiselihast loobumine langetaks toitumisega seonduvate surmade arvu 2,4 protsendi võrra. Rikkamates riikides võiks see ennetada lausa viit protsenti sellistest surmadest, edastas WEF.

Uuringus leiti, et enamik positiivseid mõjusid oleksid tuntavad jõukamates riikides, kus veiseliha tarbimine on kõrgel tasemel ja kus seetõttu on eriti kasulik rohkem kiudaineid tarbida. Uuringus ei täpsustatud, kui palju inimesi ülemaailmselt toitumisega seonduvalt surevad või mis tõved sellega seotud on. WEF teatas aga, et ennetada saaks miljoneid surmajuhtumeid.

«Oleks võimatu jätkusuutlikult tagada maailma nõudlust liha järgi tulevikus,» ütles WEF-i direktor Dominic Waughray pressiteate vahendusel.

Uuringus toodi välja ka 2010. aasta andmed, mis näitasid, et ainuüksi veiselihatööstus moodustab veerandi toidusektori kasvuhoonegaasidest ning et nõudlus valkude vastu oleks keskkonnale laastav, kui alternatiividele üle ei minda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles