Kas selja ragistamine on ohutu harjumus või hoopis karuteene tervisele?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professionaal kasutab lihaspingete vabastamiseks jõudu ja survet, mis on seljale kasulik.
Professionaal kasutab lihaspingete vabastamiseks jõudu ja survet, mis on seljale kasulik. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Selja ragistamine ei ole alati halb asi, vähemalt niikaua kuni sa ei tee seda pidevalt. 

Iga natukese aja tagant pole selja raksutamine kahjulik. Igapäevaselt võib tegevus aga kõhred välja venitada, mis võib tekitada valu ning ka kõõluste ja sidemete rebendeid, rääkis ortopeediline kirurg Armin Tehrany ja vahendab portaal Science Alert

Healthline kirjutab, et kaela ja selja raksutamisest võivad ümbritsevad sidemed püsivalt välja venida. See tekitab suuremat osteoartriidi riski. Pidev selja ragistamine võib tekitada ka hüpermobiilsust või ebanormaalset liikumisulatust liigestes.

Kui tahad aga selga ragistada, siis ei ole parim seda lasta teha kogenematul sõbral. Ise enda selja ragistamine on alati turvalisem, sest nii on endale üpris raske liiga teha. Teine inimene võib kasutada liialt jõudu või vigastada luud või lihast, kui käsitleb neid valesti.

Pingetest vabanemiseks sobivad paremini venitused. Näiteks on võimalik õlgadest ja seljast vabastada kõik pinged, kui teha rahulikke venitusi peale sooja dušši. Peale vee alt tulemist, kuivata ja painuta aeglaselt vöökohast ette. Ripu selles asendis vabalt enda keha raskusega 15–30 sekundit või nii kaua, kui on mugav.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles