Medicumi esindaja Tuus-Laulule: kummaline on süüdistada tervishoiu probleemides erategijaid

, Medicum AS nõukogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe Medicum.
Lasnamäe Medicum. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Tervishoiuettevõtte Medicum AS nõukogu liige Jaanus Vool kirjutab vastuseks Marika Tuus-Laulu arvamusloole tervishoiukorralduse ümbertegemisest ja kasumipõhisest meditsiinist.

Olen nördinud Marika Tuus-Laulu sõnavõtu pärast, mis solvab tervishoiutöötajaid. See on äärmiselt küüniline olukorras, kus äsja on lõppenud haigekassa riigihankeprotsess eraomanduses olevatele tervishoiuteenuse osutajatele. Kas Tuus-Laul ei ole teadlik, et erakliinikutelt ostab riik teenust koefitsiendiga 0,85 ehk erakliinikutes osutatav eriarstiabi on vähemalt 15 protsenti odavam haigekassa hinnakirjast? Paraku on ka näiteid, kuidas samadel erialadel on riiklikes haiglates ravijuhu hinnad kuni poolteist korda kõrgemad erakliinikutest, mis suurendab veelgi hinnakääre riigi kasuks.

Lisaks tuletan meelde, et riigile kuuluvate haiglate vahel konkurents ravirahale sisuliselt puudub ning statsionaarse eriarstiabi monopol on riigihaiglate käes. Erategijatelt ostetakse vaid ambulatoorset teenust. Kui vaadata Eesti tervishoiu mahtu, siis eratervishoid moodustab sellest vaid seitse protsenti, ülejäänud 93 protsenti on riigi käes. Jääb arusaamatuks, kuidas saab Eesti tervishoiu probleemides süüdistada erategijaid, kes kogu tervishoiust moodustavad vaid väikese osa.

Erakliinikute kasumlikkusest rääkides tuletan meelde, et just riigi haiglate kontodel seisis 2018. aasta lõpus suurusjärgus 100 miljonit eurot. Samal ajal ravijärjekorrad pikenesid.

Mis puudutab perearstindust, siis pean vajalikuks välja tuua Tallinna linnale kuuluva munitsipaalperearstikeskuse MUPAK. Vaatamata linnapoolsele lisarahastusele ei ole see linnale kuuluv tervishoiuasutus kunagi olnud tööpäeviti või nädalavahetuseti pikemalt avatud, mis oli MUPAKi loomise peamine argument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles