Endokrinoloog avaldab aeglase ainevahetuse tunnusmärgid (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus ja energiapuudus võivad märku anda aeglasest ainevahetusest.
Väsimus ja energiapuudus võivad märku anda aeglasest ainevahetusest. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Ainevahetus on saanud tervisevaldkonnas käibesõnaks ning selle aegluse ja kiiruse kohta ringleb palju erinevaid arusaamu. Endokrinoloogi sõnul ei ole aeglane ainevahetus tõenäoliselt nii paljude inimeste mureks, kui seda praegu arvatakse. 

Inimesed kipuvad väga kergesti arvama, et neil on aeglane ainevahetus, kuid tegelikult on see väga harva murede põhjuseks, rääkis portaalile PopSugar New Yorgi endokrinoloog Avigdor Arad. Tema sõnul on peamiselt selliste kaebuste põhjuseks vähene uni, kehv toitumine või ebapiisav füüsiline aktiivsus.

Ainevahetus on keeruline protsess kehas, mille alla käib nii keha võime rasvadest, suhkrutest ja valkudest energiat toota kui ka selle säilitamine. Ainevahetuse kiirus tähendab sisuliselt, kui palju kilokaloreid keha ajaperioodis põletab.

Ainevahetuse võib liigitada aeglaseks või kiireks. Kiire ainevahetuse puhul töötleb keha energiat efektiivselt. Aeglane ainevahetus tähendab aga seda, et miski takistab seda normaalset protsessi.

Aeglasele ainevahetusele võib viidata

  • kaalutõus
  • väsimus
  • energiapuudus
  • suutmatus tavapäraseid toiminguid lõpule viia
  • kuiv nahk
  • rabedad küüned
  • juuste väljalangemine
  • migreen
  • suhkrunälg

Aeglase ainevahetusega võib tekkida vastupandamatu isu magusa järele, sest keha arvab, et suudab nii ärkvel püsida. Vähene energia ja füüsilised sümptomid, näiteks rabedad küüned ja naha kuivus tulevad sellest, et keha ei töötle energiat korralikult. Sümptomid viitavad sellele, et teatud olulisi toitaineid ei seedita, lõhustata ega omastata kehas korralikult.

Aeglase ainevahetuse võivad põhjustada terviseprobleemid, näiteks tasakaalust väljas hormoonid või kilpnäärmehaigus. Seda, kas inimesel on tõesti aeglane ainevahetus, saab välja selgitada endokrinoloogi juures.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles