Aasta arst Jüri Teras: laia maailma perspektiivis on elu Eestis võrratu (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Tervise Fond ning portaali www.arst.ee lugejad valisid aasta arstiks 2018 kirurg Jüri Terase. 

Aasta arst Jüri Teras on Põhja-Eesti Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuse juhataja-ülemarst, tervishoiu edendaja ja Balti kirurgide assotsiatsiooni president. Peale selle on ta töötanud mitmetel rahvusvahelistel humanitaarmissioonidel.

Teras märkis, et tunnustusvajadus on kõigil olemas, eriti kirurgidel, kes teadagi on edevad inimesed. «Mul on palju häid kolleege, kes on teenimatult jäänud varju – nad kõik vääriksid aasta arsti tiitlit.» 

Oma tööst rääkides sõnas Teras, et töö pakub talle palju rõõmu. «Ilma tungiva vajaduseta hinges skalpelliga inimihu kallale asuda ja kirurgina töötada ei saa. Mul on elus vedanud, on olnud hindamatud õpetajad, väärikad ja heatahtlikud kolleegid, kes aitavad nii heas kui ka halvas. On olnud õnne käia viimasel kümnel aastal arengumaades missioonidel, kogeda muu maailma valu ja vaeva, aga kindlasti ka rõõmu ning mõista, et laia maailma perspektiivis on elu Eestis võrratu ja hea,» rääkis ta.

«Aasta arsti Jüri Terast sobib suurepäraselt iseloomustama Anton Tšehhovi öeldu, et arsti amet on kangelastegu, mis nõuab ohvrimeelsust, hingepuhtust ja puhtaid kavatsusi,» sõnas sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. «Just sellisest arstist unistab iga patsient. Arstist, kes on oma valdkonna ekspert, kelle südamekutseks on inimeste aitamine nii kodumaal kui ka humanitaarmissioonidel ning kelle eesmärgiks on ravi kvaliteedi ühtlane kõrge tase kogu Eestis. Jüri Teras oma kindlate seisukohtade ning ettepanekutega on aidanud esile tõsta kitsaskohti meditsiini korraldamisel ning kujundanud seisukohti selle parendamiseks.“»

Eesti Tervise Fondi juhataja doktor Eero Merilind selgitas, et tänavu esitati aasta arsti kandidaatideks väga palju ning erinevaid perearste, mis näitab, et inimesed on oma perearstidega rahul. «Esitati ka eriarste ning otsustamine oli järjekordselt väga keeruline. Oleme aasta arsti žüriiga valikut tehes arvestanud ka täiendavaid faktoreid. Lisaks sellele, et Jüri Teras on väga hea kirurg ning tunnustatud arst, avaldas žüriile muljet tema laialdane tegevus erinevatel missioonidel Aafrikas ja Aasias.»

Aasta arsti valisid meditsiiniuudiste portaali www.arst.ee lugejad ning žürii koosseisus sotsiaalkaitseminister Kaia Iva, perearst Eero Merilind, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa ning terviseteadlane Anu Kasmel.

2016. aastal pälvis Teras Punase Risti teenetemärgi. Loe toonast intervjuud siit: Jüri Teras: olen väga õnnelik, et elan Eestis 

2017. aasta arstiks valiti perearst Karmen Joller. Loe intervjuud temaga siit: Aasta Arst Karmen Joller: vahel on tunne, et töö ei saa kunagi otsa

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles