Kõhule kogunenud lisakilod viitavad ajumahu kahanemisele (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vöökoha paisumist tähelepanuta jätta ei tasu.
Vöökoha paisumist tähelepanuta jätta ei tasu. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Ebaproportsionaalselt lai vöökoht võib mõjuda aju tervisele, leiti rohkem kui 9000 inimesega tehtud uuringus.

Uuringus leiti, et ülekaalulistel inimestel, kel on vöökoht võrreldes puusaümbermõõduga suurem, on ka väiksem ajumaht, vahendab Fox News. Arvatakse, et ülekaal mõjub ajumahule ehk hallollusele, mis on vastutav distsipliini, sensoorse taju ja lihaskontrolli eest.  

Inglismaa Loughborough´i ülikooli teadlased uurisid keskmiselt 55-aastaseid inimesi, kasutades Suurbritannia Biopangast pärinevaid andmeid.  

Uuring näitas ka, et need, kel on küll mõned lisakilod, kuid säilinud keskmine puusa ja vööümbermõõdu suhe, säilitavad tavalise ajumahu. Pole selge, kas kõrvalekalded ajustruktuuris tekitavad ülekaalulisust või ülekaal paneb aju muutuma, rääkis uuringu autor Mark Hamer. Samuti leiti seoseid ülekaalulisuse ja kindlate ajupiirkondade kahanemise vahel. Need leiud vajavad edasist uurimist, kuid Hameri sõnul on võimalik, et kunagi võib regulaarne kehamassiindeksi ning puusa-vööümbermõõdu suhte mõõtmine näidata aju tervist.  

Vöö ja puusa suhe näitab rasvumist 

  • Kehamassiindeks üle 30 näitab rasvumist.
  • Puusa- ja vöökoha suhe võrdleb kahte ümbermõõtu ning võib samuti olla üks rasvumise indikaatoritest. Vöö- ja puusaümbermõõtude omavahelise suhte saab jagades vööümbermõõdu puusaümbermõõduga. 
  • Soovituslik vööümbermõõt on naistel alla 88 sentimeetri ja meestel alla 102 sentimeetri.
  • Meestel hinnati uuringus ülekaaluliseks suhe, mis on 0,90 või kõrgem ja naistel 0,85 või enam. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles