Paks laps=ilus laps? Aga kui hirm paksuks minna tekitab söömishäire? (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooliminejad üha tüsedamad.
Kooliminejad üha tüsedamad. Foto: Postimees

Mullu selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuringust, et ligi veerand kooliteed alustavatest Eesti lastest on ülekaalus või rasvunud. Kuigi ülekaalu ohtudega hirmutatakse pidevalt, ei peaks laps kasvama paksuks minemise hirmus, sest see võib viia teise äärmuse, näiteks söömishäireni.

Ülekaalu puhul saavad lapsed ise üsna hästi aru, mis nendega toimub. Halb on aga, kui laps kuuleb seda näiteks narrivalt sõbralt. Toitumisekspert Sirli Kivisaare sõnul on vahel selline kius isegi põhjendamatu ning siis on vanema ülesanne lapsele lihtsalt selgitada, et tema pikkuse ja vanuse juures on selline kaal täiesti normaalne.

Lapse kaalumurest rääkima võib appi kutsuda arsti või toitumisnõustaja, kui on alust arvata, et nende sõnal on rohkem kaalu. Ema või isa öelduga võib lapsel tekkida tunne, et jälle nad norivad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles