Kanepi kasutamine muudab teismeliste ajusid (5)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep võib osadel teismelistel kiirelt süvendada hirmutunnet.
Kanep võib osadel teismelistel kiirelt süvendada hirmutunnet. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uus teadusuuring paljastab, et osadel teismelistel, kes proovisid vaid paar korda kanepitaimest tehtud narkootilist ainet dagga, tekkisid ajustruktuurides olulised muutused.

Ajupiltide kuvamisel selgus, et vaid mõned korrad kanepit tarvitanud teismelistel tekkis normist erinev hallaine hulk piirkondades, mida saab seostada kõrgema ärevusriskiga ja vähenenud võimekusega mõtlemis – ja mälutestides, vahendab Health24.

Kõige enam mõjutatud piirkonnad olid amügdala, mis osaleb hirmu ja teiste emotsioonide töötlemisel, ning hipokampus, mis vastutab pikaajalise mälu tekkimise ja seoste loomise võime eest.

Teadlased soovisid uuringut läbi viies teada, mida võib kaasa tuua narkootiliste ainetega katsetamine. Tulemused näitavad, et kanepi põhjustatav kahju on inimeste puhul erinev, aga mõnel juhul ulatuslik juba põgusal kokkupuutel. Uurijad on veendunud, et kanepit soosival ajal elavad teismelised peaksid ohust teadma, kuna teadupärast areneb aju 25nda eluaastani.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles