Alzheimer on alistatud? Töötati välja ajurakkude hävimist takistav ühend

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodud ühend, mis takistab toksiliste beeta-amüloidide teket ajus, saab varsti ravimiks.
Loodud ühend, mis takistab toksiliste beeta-amüloidide teket ajus, saab varsti ravimiks. Foto: PantherMedia/Scanpix

Insuldi üle elanud inimeste jaoks loodav uus ravim aitab ka piduri tõmmata algusjärgus avastatud Alzheimeri tõvele.

Alzheimer on dementsuse kõige levinum vorm. Praegused ravimid suudavad leevendada vaid osasid dementsuse sümptomeid ja selle progresseerumist ei suudeta takistada, vahendab Medical News Today.

Alzheimeri tõbi tekib beeta-amüloidi valkude kuhjumisest ajus, mis takistavad aju varustamist verega, ajurakkude kommunikatsiooni ja viivad lõpuks nende hävinemiseni.

Tänase päevani pole leitud efektiivset ravimit, mis suudaks tõve seljatada.

USA teadlased uurisid hiljuti 3K3A-APC ühendit, mis on muudetud versioon C-valgust, mida leidub veres ja mis kaitseb ajurakke põletikulistest protsessidest tekkiva kahju eest. Aktiveeritud C-valk on võimas verevedeldaja – teadlased pärssisid aga seda omadust, säilitades rakke kaitsvad hüved.

Teadlased on katsetanud 3K3A-APC ühendit loommudelitel hulgiskleroosi, amütroofse lateraalse skleroosi ja ajukahjustuste puhul – tulemused on olnud julgustavad.

Ravim on praegu loomisel ja selle esmaotstarbeks on insuldi üle elanud inimeste ajuverejooksude ravimine. Ühend näib takistavat väga tõhusalt ajuverejookse ja sel on vähe kõrvalmõjusid ja terviseriske.

3K3A-APC ühendi neuroloogilist funktsiooni kaitsva, samuti veresoonkonda hoidva ja põletikuvastase toime tõttu mitmete raskete ajuhaiguste puhul on võetud nüüd vaatluse alla ka selle mõju Alzheimeri vastu. Uuriti, kas see kaitseb aju beeta-amüloidide toksiliste mõjude eest.

Teadusajakirjas Journal of Experimental Medicine avaldati uuring, kus vaadeldi aine mõju geneetilise mutatsiooniga Alzheimeri-hiirtele, kel ajus suures koguses beeta-amüloidi ja kelle mõtteerksus oli juba allakäigutrepil.

Nagu oodatud, vähendaski ühend beeta-amüloidi hulka ajus ning hiired ei kogenud selle põhjustatavat mäludefitsiiti ega verevarustuse häirumist. Ühendit saanud hiirte ajudes vähenesid oluliselt ka põletikulised protsessid.

Ühend toimib senistest ravimitest veidi erinevalt, takistades juba eos beeta-amüloidide tekkimist. Ühend on seega suure potentsiaaliga ravim algusjärgus dementsuse pidurdamiseks või kõrge haigusriskiga inimeste hulgas Alzheimeri tekke ennetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles