Väga mõjukas põhjus, miks talvel väljas treenimine on efektiivne

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvel on mõnus joosta.
Talvel on mõnus joosta. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Aina suurem hulk teaduslikke tõendeid näitab, et väljas jaheda ilmaga treenides kulutad rohkem kaloreid ning samas saab süda mõõdukama koormuse.

Mida külmemaks läheb, seda ahvatlevam tundub õhtuti teki alla kerra tõmmata, midagi maitsvat nosida ning tundide kaupa sarju vaadata. Siiski pole praegugi halb mõte alustada välitreeningutega, sest need võivad osutuda efektiivsemaks kui kevadsuvised trennid, vahendab HealthLine. Leidub nimelt piisavalt usaldusväärseid tõendeid, et jahedas suudab keha tõhusamalt kaloreid kulutada.

Siinkohal tuleb mängu inimese pruun rasvkude, millel on tähtis roll organismi termoregulatsioonis. Külma ilmaga põletab see iseseisvalt mitusada kalorit ning tagab selle, et inimesel on külm vaid mõne aja vältel. Kuna talvel oleme aga harjunud kandma pakse riideid ning istuma keskküttega toas, siis ei aktiveeru enamike pruun rasvkude nii, et sellest kalorikulutusel kasu oleks. Pruuni rasvkoe teadustööga tegelenud Ronald Kahn Harvardi meditsiinikoolist selgitas, et kui pruun rasvkude aktiveerida, siis püsib see sellisena mitme tunni vältel. Ei maksa küll arvata, et nüüd saadki pruunile rasvkoele lootma jääda, kuid jahedaga on sellest igatahes treeningus kasu.

Treener Meg Takacs lisas, et külma ilmaga on tegelikult hea jooksmas käia ka seepärast, et pulss ei kipu nii kergelt lakke minema, nagu juhtub suvekuudel. «Madalama pulsiga jooksmine ei kurna nii palju, mistõttu võib just jahedamas tunduda pika vahemaa jooksmine kergem,» märkis ta. Soojemate ja niiskemate ilmadega annab keha aga oma parima, et pakkuda jahutust, mis nõuab ühtlasi intensiivsemat südametööd. Jahedas toimub seega vastupidine. «Kokkuvõttes arvan, et jaheda ilmaga jooksmine võib sooritusega imesid teha ning olla ohutumgi kui suvel jooksmine,» sõnas treener.

Loe talvisest jooksmisest veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles